Контраадмирал Михайлов: Работата по откриването на "черната кутия" на МИГ-29 е плод на колективни усилия!

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
17:36 / 24.06.2021
2870
"Искам да обявя края на издирвателната операция за откриване на т.нар. черна кутия на катастрофиралия самолет МиГ-29, която завърши успешно с откриването и издигането й на повърхността. Заслугата за това е на целия екип, който работеше за локализиране на мястото в щаба на ВМС“. Това заяви на брифинг командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, предаде репортер на Varna24.bg.

Както медията ни по-рано днес съобщи, "черната кутия“ на падналия изтребител бе открита около 10.20 часа да тази сутрин на 70 метра дълбочина.

Стана ясно, че черната кутия е прибрана и промита със сладка вода, записът ще бъде разчетен в авиобаза "Граф Игнатиево“, където съоръжението бе изпратено със самолет от аеропорт Варна.

"Оказаха ни неоценима помощ в изваждането. Без специалното оборудване и умения тази операция щеше да продължи много по-дълго. Дълбочина 70 м с други способи е много трудно да се намери каквото и да е. Искам да напомня, че първоначалният район на операцията за издирване на останките беше с площ 80 кв. км. В хода бяха събирани допълнителни сведения. Бяхме прекъсвани два пъти от неподходящи хидрометеорологични условия за проучванията и изследването на морското дъно. В крайна сметка районът беше локализиран до по-малки размери – около 2 на 2 мили. Работата е съвместна и е плод на колективни усилия.

Кутията е прибрана, промита е със сладка вода и се съхранява в сладка вода, така че да се запазят нейните данни, ако е нарушена нейната херметичност. Оттук нататък специалистите от звеното за разследване разполагат с необходимата апаратура, опит и познания и ще анализират цялата информация, която се съхранява в кутията. Надяваме се информацията да може да бъде извлечена и да де повече яснота за причините за инцидента и за последните секунди на летеца. Черната кутия ще бъде транспортирана със самолет на ВВС до авиобаза в "Граф Игнатиево“, където записът ще бъде разчетен", обясни днес контраазмирал Михайлов. 

 

Ето какво сподели и капитан ІІІ ранг Мирослав Добрев, командир на минен ловец "Цибър", корабът с който бе извършена операцията на ВМС:

 

"Районът, в който открихме черната кутия на падналия МиГ -29, е обследван и преди. През нощта на 23 юни извършихме преход до района на падналия МиГ-29, където бяхме открили неговите останки. Извършихме подготовка, повторно обследване на района. В 07.45 ч. бяхме завършили подготовката си. Бяхме подготвили подводните телеуправляеми апарати. Бяхме обследвали района със сонар. След това започнахме да обследваме с подводните телеуправляеми апарати. В 10.20 черната кутия беше открита. 20 мин. работихме с подводния телеуправляем апарат на фирма "Хидроремонт“ за извличането и пренасянето на кутия на борда на минен ловец "Цибър“. Към 10.40 ч. кутията беше на борда. Намерихме кутията на дълбочина 70 м.“, обясни капитан Добрев.

По думите му черната кутия е намерена цяла на външен вид е цяла.

"Не мога да се наема да кажа за състоянието ѝ, освен на външен вид. Специалистите ще кажат по-подробно дали ще могат да извлекат информация от нея. Районът, в който я намерихме, беше обследван, бяха открити множество останки. Наложи се с подводният телеуправляем апарат да обследваме всички намерени останки, за да открием самата кутия сред множеството части. Тя беше при други части от самолета“, поясни той.

"Кутията е извадена със специално подготвен манипулатор, който я захвана. Операцията по изваждане на черната кутия, която всъщност е оранжева, продължила около час. Преди районът беше обследван на части. Районът е голям, това беше предизвикателството“, поясни Йордан Чернаев от фирма "Хидроремонт“.

Повече вижте във видеото!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)

Още по темата (100):
09.11.2022 Вдовицата на пилота Терзиев: Да разследват трима генерали от ВВС!
08.11.2022 Немарливо изпълнение на дейността от страна на командващия обучението е довело до катастрофата на изтребителя
08.06.2022 Съпругата на майор Терзиев: Склонна съм да вярвам, че по погрешка е свален
08.06.2022 Откриха паметна плоча на загиналия пилот от Графа Валентин Терзиев
04.06.2022 Откриват паметник на пилота от Графа, загинал край Шабла
05.11.2021 Парите за извънреден труд на майор Терзиев ще бъдат изплатени
Още новини от Национални новини:
Архитектурният шедьовър на България, в който може да видите лика ...
Кой лъже за ваксините срещу коклюш?
Банкери предупредиха за лихвите по депозитите
Бойко Борисов: Всеки документ се пращаше на Лена да провери дали ...
Делян Добрев: Всеки път, когато са ме викали в кабинета на Пеевск...
Димитър Главчев се отказва от 9 100 лв. заплата като външен минис...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).