Кореняк варненецът хаджи Ламбрин Сотиров: Варна е Царицата на Черно море!

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (3)
11:31 / 15.08.2022
578
Празникът на Варна винаги е необикновен. Необикновен е не само за кореняк варненците, но и за гостите, пък и за новодошлите в града - перла на Черно море. Варна лекува с красотата си, с природата си, с необятната морска шир, но и с още символи, за които ни припомня кореняк варненецът, хаджи Ламбрин Сотиров:

"Варна е Царицата на Черно море. Тази титла тя придобива благодарение на Лигата за курорта Варна през 1925г. Онова, което мнозина не знаят е, че след Първата световна война ние излизаме не само с голямо поражение, но и с много голяма духовна рана защото имаме много жертви дадени в тази война. Това предизвиква т.нар. национална депресия. Тя е свързана и с оскъдни снабдявания с продукти, и с много тежко душевно състояние. И тогава през 1921г. тричленката, която управлява града, начело с Йордан Пекарев и пред варненската общественост обявява Варна за специален морски курортен град. Варна тръгва нагоре в най-голямата депресия. Представете си, това тръгване нагоре на Варна, издърпва цяла България от тази депресия. Варна винаги е лекувала.И продължава да лекува не само с минералната си вода, Варна има особено излъчване, което няма нито един друг град в България.

Варна има финес. Такъв финес има още и Русе. Това не е случайно. И неслучайно двата града са свързани с първата жп линия в България. По тази жп линия идва европесйкото възпитание, нотите, цилиндрите, фраковете, рединготите, ризите, обноските. Всичко това прави двата града много, много различни от всички други в България. Много по-европейски са от всички останали. Защото високите нива на европейската култура се появяват първо в Русе, след това във Варна. Неслучайно двата града имат най-старите европейски музикални традиции. В Русе това са "Русенските музикални дни", а във Варна - легендарното "Варненско лято", каза той пред БНР.

Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
НИМХ публикува официалната прогноза за празниците
Педиатър: Отложете погачата на бебето си
Скок в цените на горивата
Борисов: Алексей Петров беше бащата на сглобката
Делян Добрев разкри какво се е случвало на срещите между него, Ас...
Делян Добрев: Не знам какво значи "фишек на ДАНС" - хората твърдя...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).