Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Корнелия Нинова: Разумно за страната ни е да се направи правителство
Автор: Екип Burgas24.bg 15:08 / 25.04.2021Коментари (2)1155
©
Разумното за страната е да се направи правителство. Очакванията са към г-н Трифонов като втора политическа сила в парламента. Има няколко аргумента за това. Може би най-силните такива са социалните и икономическите антикризисни мерки, които трябва да се вземат, особено засилени в последните дни от тревожните данни за покачване на цените, поскъпването на газа с 16%, поисканото увеличение на парно и топла вода с нечувани размери. Като насложим всички тези нови елементи към досегашните проблеми с кризата, за нас това е първото нещо, което трябва да реши едно стабилно правителство.“ Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова в предаването "Неделя 150“ по БНР.

"В петък имахме среща с работодателските и синдикалните организации – заедно– за пръв път ги виждам така единни. Абсолютно единни бяха, че на България й е нужна стабилност, сигурно управление и бързи антикризисни мерки за спасяване на икономиката, домакинствата, хората на труда. За нас това минава през актуализация на бюджета, защото досегашните мерки изтичат. За да се заложат допълнителни мерки и тяхното финансиране, това трябва да стане по законовия и правов ред в една парламентарна република – през парламента“, посочи тя.

Според лидера на БСП стабилно правителство е необходимо и заради Плана за възстановяване и устойчивост, тъй като не е изпратен от досегашното правителство до Брюксел в окончателен вариант, а срокът за това изтича на 30 април. Нинова припомни, че от парламентарната група на "БСП за България“ има конкретни предложения по него и са настоявали той да бъде разглеждан в парламента няколко месеца преди изборите, но от ГЕРБ са отказали.

"На срещата с работодателите и синдикатите постигнахме абсолютно единодушие Народното събрание да приеме решение, с което да задължи правителството на Борисов в оставка да внесе Плана за възстановяване и устойчивост такъв, какъвто е – с пълното съзнание, че той има много пропуски и слабости и може да бъде много по-добър – за да спазим срока и България в най-кратко време да получи тези средства за възстановяване от кризата. А в разговорите с Брюксел да се остави една отворена врата за допълнителни предложения и подобрения, за което има възможност“, каза още по темата Корнелия Нинова.

Лидерът на българските социалисти заяви, че БСП ще предложи промени в Изборния кодекс между първо и второ четене. По думите на Нинова левицата е подкрепила на първо четене Изборния кодекс на "Има такъв народ“, защото в него са заложени и част от предложените от БСП политики  като видеонаблюдението, активната регистрация и машинното гласуване.

"Що се отнася до електронното гласуване и гласуването по пощата, държавата ни не е готова за такава сериозна реформа. Ето, все още  нямаме електронно правителство, а за да се пристъпи към гласуване по пощата, трябва първо да се изчистят списъците от "мъртвите души“. А ако сега се правят предсрочни избори, дори няма време да се осъществят тези реформи“, посочи Нинова.

"Ние 4 години искаме разграждане на модела на управление на ГЕРБ. През тези години бяхме категорична опозиция, внасяхме 5 вота на недоверие, направихме над 1 300 алтернативни предложения на законите на ГЕРБ. Ако погледнете във времето, ние сме единствената партия, която по никакъв начин не е подкрепяла или договаряла каквато и да е помощ от ГЕРБ или някаква колаборация. Това ни прави автентична опозиция и никак не ни е трудно да следваме такава линия, която е принципна. Мисля, че беше принципно и отношението ни към мораториума. Ако искаш да разграждаш този модел, то трябва да си отвориш очите, че в момента той се окопава във властта за следващите 5 години. Нищо по-логично нямаше от това, новите политически субекти, които искаха промяната, да подкрепят това наше предложение. Що се отнася до другата част на пленарната зала, към ГЕРБ също сме последователни в нашите действия“, коментира Корнелия Нинова.

Председателят на БСП заяви още, че Бойко Борисов е разбил доста партии и е наложил практиката да си купува депутати от други формации през последните 11 години като част от неговия порочен модел на управление.

"През 4-те години откакто съм председател, той не спря да опитва да прави това и в БСП. Е, не му се получи. Имаме факти за договорки с вътрешната опозиция – на обществени поръчки, на едни десетки милиони за една дупка във Варна и т.н. Това няма как да стане с БСП. Тази линия на политика – на безкомпромисни действия срещу задкулисието – беше препотвърдена на прекия избор от над 80% от членовете на БСП“, подчерта Корнелия Нинова.

По повод грешките, които левицата е допуснала на парламентарните избори, Нинова посочи, че те са установени и могат да бъдат отстранени за следващите избори. По темата тя заяви още: "Има и такива, които са обективни и извън нас, за които обаче трябва да намерим диалог и общ език с всички парламентарни партии, защото касаят промени в законодателство. Имам предвид бруталното купуване на гласове, корпоративния вот, натиск върху администрацията, подправени протоколи. Това са факти, които са изнасяни много пъти, но трябват решителни действия да го спрем и това вече не зависи само от БСП. Част от тези действия са машинното гласуване, активната регистрация и видеонаблюдението на изборите. Другият обективен фактор за резултата на БСП на изборите е пандемията. Всички социолози и политолози считат, че част от нашите по-възрастни избиратели не са излезли да гласуват заради страх от заразяване.“

За отношенията на БСП с президентската институция Нинова бе категорична: "Те не са такива, каквито бяха представяни, манипулирани и внушавани – че едва ли не водим страшна война. Това беше изкуствено създаден въпрос, за да се удари БСП по времето на предизборната кампания. Ние бяхме принципни и последователни. Казахме, че веднага след парламентарните избори ще изразим подкрепа, защото по време на избори за депутати не се правят номинации за президент и вицепрезидент.“

Корнелия Нинова коментира още, че процедурата по връчване на трети мандат е изключително и само в правомощията на президента Радев и ако той бъде връчен на БСП, партията ще свика заседание на Националния съвет, на което ще се реши как ще процедира.



Още по темата: общо новини по темата: 3144
11.10.2022 »
14.07.2022 »
06.07.2022 »
25.05.2022 »
23.05.2022 »
05.05.2022 »
предишна страница [ 1/524 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Селска пръчко,ти къде си в схемата и като каква,корумпирана,мазна,злобна фъшло?
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Издирват 17-годишно момиче от Дупница
Бомби в училищата
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: