Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Коронакризата обърка плановете за зимна почивка на българите
Автор: Екип Burgas24.bg 12:50 / 19.11.2020Коментари (0)1102
© iStock
Висока е оценката за зимния туризъм у нас, но коронавирусът не позволява ранно планиране. Чужбина почти отсъства от плановете за зимна почивка. Това показва проучване на "Галъп" по телефона сред 1000 пълнолетни българи преди старта на зимния туристически сезон. Ползвана е панелна методика за максимална представителност на данните. Изследването е част от редовната програма, съвместно с Националния борд по туризъм, която периодично изследва планове и нагласи, свързани с туризма.

Цялостната посока на развитие на зимния туризъм у нас остава по традиция добра, според българите. Потенциалът за зимен туризъм се оценява високо, заедно с всякакви усилия на администрацията в това отношение. Коронавирусът и свързаната несигурност и ограничения обаче явно сериозно пречат на ранното планиране за зимния сезон. Когато става дума за туристическо пътуване, на този етап, общо около 600 000 пълнолетни българи правят планове да ползват някакъв тип туристическа услуга. Преди година по това време обаче те са били над четири пъти повече. Времето ще покаже дали това ще остане само проблем на планирането или в пълнота ще се отрази и на самите пътувания, отбелязват още социолозите. Планиращите на този етап ползване на туристически услуги в чужбина са в порядъците само на десетки хиляди. При това положение изпъква по-скоро опцията пътуване до вили и къщи, до приятели и т.н. – сериозно го обмислят общо около 1,3 милиона души.

11,5% от пълнолетните българи възнамеряват да ползват някакъв вид туристическа услуга в зимния сезон. Условно, това се равнява на около 600 хиляди души. Други 23% планират да почиват, но по-скоро на гости на роднини и познати, или в собствени вили, къщи или други подобни. Това са около 1,3 милиона пълнолетни българи.

59,5% не планират каквото и да било по отношение на почивка през зимата, а останалите се колебаят в отговорите си, сочи проучването.

Осезаемо е влиянието на ситуацията около коронавируса. Повече от една пета от всички запитани признават, че плановете им да почиват или да не почиват са силно повлияни от ситуацията с коронавируса. Такъв е делът и сред онези, които плануват да пътуват.

Друга една пета също декларират зависимост от ситуацията, макар и в известна степен. При онези, които действително планират туризъм, обаче този дял е доста по-сериозен – една трета от отговорите свидетелстват за известно влияния на необичайната ситуация.

Повече от половината от всички респонденти не намират зависимост от ситуацията с коронавируса – вероятно и защото голяма част от тях по принцип нямат туристически планове. Респ., при онези които имат намерение за туризъм, този дял е чувствително по-нисък.

Има и известни малки дялове на затрудняващи се да отговорят.

Около 60% от възнамеряващите да почиват като туристи тази зима, се канят да празнуват коледните и новогодишните празници – като туристи – в България (сигурни и не толкова сигурни в пътуването са поделени сравнително равно, но все пак несигурността има известен превес). Това са близо 400 хиляди души.

Пет пъти по-малко пък са онези, които планират да прекарат Коледа и Нова година като туристи в чужбина, а сигурните от тях са на пренебрежимо ниски нива.

Извън коледните празници, на ски или друг тип почивка през зимата, планират да отидат като туристи в България около 260 хиляди души. Една трета от тях са съвсем сигурни в пътуването си.

Когато става дума за ски или подобна ваканция в чужбина, извън коледно-новогодишните празници, планиращите туризъм са повече от четири пъти по-леко, а сигурността в плановете е 50/50.

СПА, винен, културно-исторически и пр. туризъм в България, извън Коледа и Нова година, планират общо около 500 хиляди пълнолетни българи, а около 200 хиляди от тях смятат, че на този етап са сигурни, че ще ползват такава туристическа услуга.

Подобен туризъм в чужбина на този етап е план на около 80 хиляди души, макар че само една четвърт от тях са съвсем сигурните.

Както може да се калкулира според числата, онези, които планират туризъм, нерядко планират и повече от едно пътуване. А онези, които имат планове за пътуване у нас, са и хората, които с по-голяма вероятност биха пътували като туристи и в чужбина.

Като цяло, броят на деклариращите планове за поне едно туристическо пътуване през зимния сезон в България (общо около 600 хиляди души сега), спрямо аналогичния период на миналата година, е спаднал около четири пъти, а в чужбина (общо около 160 хиляди души сега) – около седем пъти.

Средната планирана сума за зимна почивка сега е 1252 лв., а преди година е била 985 лв. Вероятно ръстът на сумата сега се дължи и именно на факта, че очаквания наистина да пътуват като туристи имат най-вече по-платежоспособните българи.

Казано най-общо, средната планирана продължителност на почивката, която планиращите туризъм си представят или са си запазили, е около 6 дни.

Като цяло, усилията на ресорното министерство и на министъра Мариана Николова се оценяват по-скоро положително, макар мнозинството от анкетираните да не изразяват позиция. Общата оценка за посоката на развитието на българския зимен туризъм остава добра в очите на българите: 48,8% казват, че той се подобрява, срещу 21,7% които смятат, че не се подобрява. Останалите се затрудняват да отговорят и техният дял нараства в сравнение с миналата година. 

На всички респонденти традиционно бе зададен и въпрос как биха оценили условията за настаняване, инфраструктурата и специализираните съоръжения, които страната ни предлага за зимен туризъм – от обобщен личен опит. Оценките и тази година са подчертано добри. По-скоро добри, казват 45,9% и определено добри – 23,9%. По-скоро не са добри за 9%, а определено не са добри – 4,4%. Останалите не могат да преценят. Няма съществена разлика в структурата на отговорите спрямо миналата година. Може би в известна степен расте делът на затрудняващите се да отговорят.

CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing); национална извадка (1000 ефективни интервюта) за населението на възраст 18+ г. 02-06.11.2020 г. 1% се равнява на около 57 хил. души (по официални данни). Абсолютна максимална грешка  ±3.1 при 50% дялове.



Още по темата: общо новини по темата: 283
10.12.2021 »
01.09.2021 »
07.04.2021 »
04.04.2021 »
03.04.2021 »
02.04.2021 »
предишна страница [ 1/48 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: