Ковид картата на България вече е в жълто, мерките падат постепенно

Автор: Цвети Тончева
Коментари (0)
13:28 / 23.02.2022
1000
Картата на епидемичната обстановка по региони в България вече свети изцяло в жълто, предаде репортер на Burgas24.bg. Това означава, че всичките пет региона в страната вече се намират в Етап 2 на пандемията. Нови случаи за днес в страната са 4,667, което е с 178 случая по-малко от вчера

Все още е забранено провеждането на занимания по интереси в училище, с изключение на заниманията в рамките на целодневната организация, които се провеждат без смесване на ученици от различни паралелки. Изследване за COVID-19 с бързи антигенни тестове ще се прави един път седмично.

От Министерството на здравеопазването отчитат, че все повече ученици учат присъствено, без да бъдат изследвани за COVID-19. През тази седмица това са близо 84 хил. деца и младежи, показват данните от последното изследване в училищата, проведено на 21 февруари. 

По-голямата част от тях – над 77 800, притежават "зелен сертификат“. За последните три седмици учениците с такъв документ са се увеличили с близо 30 000. Тези деца присъстват в часовете, след като представят сертификат за ваксинация, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторен тест.

Други почти 6200 ученици също учат присъствено, без да бъдат тествани за вируса, заради ниска обща заболеваемост в съответната община - под 250 на 100 000 души.

Според официални данни на Министерството на здравеопазването, изцяло ваксинираните гимназисти са 9,72%. Към днешна дата близо 18% от учениците от V до XII клас са се срещнали с COVID-19 през последната половин година.

В Пловдив всичките ученици от 1 до 12 клас вече учат присъствено. Така ще бъде до 25 февруари 2022. Нито едно училище в областта не се обучава в електронна среда в момента.

 

Преминаването в Етап 2 означава още, че в обществените обекти наблюдението относно спазването и срока на валидност на документите за ваксинация и на документите за преболедуване остава, но при необходимост могат да се предприемат действия за промени.

Считано от четвъртък, 24 февруари, по преценка на собствениците и управителите на обекти и организатори на събития, в обектите от обществено значение може да се допускат посетители без изискване да представят "зелен сертификат“. Изискването за "зелен сертификат“ остава задължително за персонала на всички обекти с обществено значение. Това става възможно със заповед на министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова, издадена днес.

В доклада на главния държавен здравен инспектор е предложен тристъпков подход за облекчаване на противоепидемичните мерки, според който от 20 март да отпадне изискването за "зелен сертификат“ в цялата страна при благоприятна тенденция в развитието на епидемичната обстановка.

Работодателите все още могат да препоръчват дистанционна работа на до 50% от персонала, както и да изискват наличие на зелен сертификат по преценка.

Виж коментарите (0)

Още по темата (14361):
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Окончателно: Оправдаха Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие риск от усложнения, не предприемайте самолечение!
08.04.2024 Костадинов се изправя пред съда
Още новини от Национални новини:
Ексклузивно: Парламентът вкарва извънредна точка в програмата си ...
Главчев: България остава последователна в подкрепата си за Украйн...
В този наш затвор няма да има решетки
КЕВР очаква понижение с около 5% на природния газ
Увеличиха заплатите на тези служители
Напрежение сред фармацевти, заради софтуерен проблем


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).