Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Край на автоматично подновяващите се договори с мобилните оператори
Автор: Екип Burgas24.bg 10:36 / 19.01.2011Коментари (11)2854
© Burgas24.bg
Трите мобилни оператора се договориха да бъде премахната клаузата за автоматично преподписване на договорите. Това съобщиха от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) след срещата, организирана по тяхна инициатива.

Договорката между "Мобилтел" ЕАД, "Космо България Мобайл" ЕАД и БТК AД е постигната заради общественото недоволство и жалбите, постъпили в Комисията за регулиране на съобщенията срещу практиката на мобилните оператори за подновяване на индивидуалните договори с абонатите.

КРС вече веднъж сезира Комисията за защита на потребителите относно проблема. В резултат на това автоматичното подновяване на договорите отпадна от обхвата на Общите условия на операторите и към настоящия момент се съдържа само в индивидуалните договори. Въпреки че регулаторът не притежава законови правомощия
да осъществява контрол по отношение на конкретното съдържание на индивидуалните договори, комисията изиска от трите оператора да предприемат необходимите действия и за отпадане на автоматичното подновяване на индивидуалните договори, съобщиха от КРС. Според тях по този начин ще се гарантира изпълнението на Европейската директива за универсалната услуга, която изисква срокът на индивидуалните договори с клиентите да не надвишава 24 месеца, като предприятието е задължено да предложи на абонатите и възможност за сключване на договор с максимална продължителност от 12 месеца.

Съгласно Европейската регулаторна рамка условията и процедурите за прекратяване на договори между предприятията и потребителите не следва да представляват възпиращ фактор пред промяната на доставчика на телекомуникационна услуга.Именно клаузата за автоматично подновяване на индивидуалните договори възпрепятства потребителите да се възползват пълноценно от правото на избор и да пренасят своите мобилни номера.На срещата, с посредничеството на регулаторната комисия представителите на трите мобилни оператора дадоха принципното си съгласие да изпълнят препоръката на регулатора, като изтъкнаха необходимостта от технологично време за предприемане на необходимите мерки по премахване на спорната клауза от всички индивидуални договори на настоящите и бъдещите клиенти. От КРС заявяват, че предстои да предложат на Народното събрание да приеме законодателни промени, които да осигурят прекратяване на практиката на операторите да въвеждат клауза за автоматичното подновяване на договорите.


Източник: в. "Монитор"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на desislav
премахни филтъра

+2
 
 
Какво технологично време бе хора?Една заповед и толкова една програмка и инсталацията и в системите им и готово. Ако се случу това "да изпълнят препоръката" и ние ще се научим на ред.Ще следим датата и сами ще ходим да си подновяваме договорите. А какво им пречи отделна клауза с ГОЛЕМИ БУКВИ И ОТДЕЛЕН ПОДПИС ,която да се подпише от клиента само ако желае договорът да се поднови автоматично.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Национална баскетболна лига сезон 2023/2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: