Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Край на консултациите при президента, какво заявиха партиите? (ОБЗОР)
Автор: Алена Соколчева 22:33 / 21.04.2023Коментари (0)742
© Фокус
Втори и последен ден на консултациите при президента Румен Радев. Днес държавният глава разговаря с представителите на "Възраждане“, ДПС, БСП и ИТН. С ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ срещите на "Дондуков“ 2 се проведоха е четвъртък. Акцент по време на срещите бе възможностите за съставяне на редовно правителство, приемането на Закона за държавния бюджет, ПВУ, както и приемането на страната ни в Шенгенското пространство.

Припомняме, че Президентът предпочете да ускори процедурата в сравнение с есента, защото предишният път депутатите не са се възползвали от даденото време, за да се разберат за правителство и да приемат важни закони.

Първата консултация днес бе с представителите на "Възраждане“. Румен Радев поздрави лидерът на партията Костадин Костадинов за високия изборен резултат. "С всеки избор, вашата парламентарна тежест расте, но и вашата отговорност също. Този парламент има да наваксва много несвършена работа“, посочи той.

Костадинов каза, че никога не са заявявали, че ще бъдат опозиция, а са готови да управляват. По думите му колкото и време да работи съставът на НС,трябва първо да се говори за бюджет.

"Искаме третия мандат. Президентът може да връчи мандата, когато поиска, бюджетът няма да бъде бавен. Хипотетичен шанс за правителство с първия и втория мандат има. Дори да успеят да съставят правителство, то ще бъде нестабилно“, бе категоричен Костадинов след края на разговорите.

Той акцентира и върху референдума за запазване на българския лев:

"Ако получим подкрепа за референдума, ще дадем подкрепа за конституционно мнозинство. Ние сме готови да разговаряме с всеки. Нещата, които ние смятаме за важни, не срещат подкрепа от другите политически партии“, добави още той.

"Има риск от несъставяне на правителство. Вие дойдохте с една таблица и предрекохте, че ще постигнем същия резултат както на предните избори. Оказахте се прав. Още тогава вие призовавахте за нов поглед върху политическия поглед и търсене на нови подходи за съставяне на мнозинство. С тези думи се обърна президентът Радев към председателя на ДПС Мустафа Карадайъ.

От своя страна Карадайъ каза, че ДПС е поело ангажимент, че ако участват в мнозинство за редовен кабинет, ще се опитат дневният ред на хората, да се превърне в дневен ред на политиците. По думите му липсва диалогът на политическия терен. "Първите две политически сили се състезават кой няма да е виновен за поредните ненужни предсрочни избори“, уточни председателят на ДПС след консултациите с президента,

Това може да се избегне чрез диалог, отговорност и разум. Той призова политиците да надскочат егото си и да търсят компромис.

Най-голяма е задачата за приемането на Закона за държавния бюджет. Със закони излязоха първите две политически сили, вие споделяте част от тях, но кои ще подкрепите? Как виждате решенията за приходи и разходи, но и съхраняването на финансовата стабилност у нас", попита Радев лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя упрекна държавния глава, че е било грешка, че служебният кабинет не е внесъл бюджет.

"С редовно правителство би станало по-добре, другият е внасянето му от служебния кабинет.“ Тя категорично, заяви, че няма да подкрепят бюджет, който включва покачване на данъци и замразяване на доходи. Според нея България не е готова да влезе сега в Еврозоната. Пред журналисти след края на разговорите с държавния глава Нинова обяви, че БСП има решение да не подкрепя правителство на ГЕРБ, но ако получи покана за преговори от ГЕРБ, ПП-ДБ или която и да е друга политическа сила, ще проведе вътрешнопартийно допитване и ще се съобрази с резултатите от него. Тя посочи, че правителство на малцинството е опасна конфигурация, която би довела до нестабилност и непредсказуемост.

Четвъртата среща на "Дондуков“ 2 за днес, и последната от кръга на консултации, бе с последната парламентарно представена партия "Има такъв народ“. В началото президентът Радев попита представителите на партията каква е тяхната степен на принадлежност от обединението на ГЕРБ с ПП-ДБ? Той напомни за неотложните задачи, които стоят пред парламента като приемане на няколко приоритетни закона като приемането ни в Шенген и държавния бюджет.

"ИТН не е стандартна политическа партия. Според нас в тази тежка обстановка политическо отговорно е да има кабинет, за да се опитаме да се справим с проблемите." Това каза заместник-председателят на ИТН Тошко Йорданов.

Той уточни, че за новото мнозинство - ИТН ще са опозиция, като визира ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. "Доста сериозен контрол ще упражним върху тяхното управление и ще го направим публично относно тяхното съглашателство. Отговорността е в ГЕРБ, защото първият мандат отива в тях, допълни Йорданов след края на разговорите. "Всички разумни закони по ПВУ ще бъдат подкрепени от нас, но дяволът е в детайлите. Идването на парите по този план са необходими за българската икономика“, заключи той.



Още по темата: общо новини по темата: 891
21.06.2023 »
10.06.2023 »
10.06.2023 »
08.06.2023 »
07.06.2023 »
07.06.2023 »
предишна страница [ 1/149 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
Лято 2024
Бюджет 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: