Край на свинската чума

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
12:17 / 09.11.2019
2218
Няма помен от смрадта от загробените над 93 000 прасета край Русе.

Крайдунавският град бе сред най-жестоко пострадалите области в цялата страна, където бяха евтаназирани и загробени над 93 000 прасета. Вече няма и помен от смрадта от труповете на убитите животни, която вдигна на бунт четири села в района - Бабово, Пет кладенци, Николово и Попина.

Това увери настоящият кмет на село Бабово Пламен Пенков, който бе преизбран на местните избори за нов мандат, пише "България Днес".

"Преди при порив на вятъра сутрин и вечер се усещаше на отделни места действително неприятна миризма. Но след сигнали на хората се направи допълнително запръстяване, тъй като почвата спадна и след като се изсипа допълнително количество, вече няма проблем", обясни пред вестника управникът на селото.

Близо до Бабово в отводнен язовир са загробени всичките над 40 000 прасета от свинекомплекса в Бръшлен, който бе засегнат от африканската чума. Повече от цял месец след загробването на животните към близките села се носеше невъобразима смрад на мърша при повей на вятъра. Най-осезаемо местните жители усещали противния мирис рано сутрин и привечер.

"Сега вече е по-добре. Живее се. Дали задето застудя, или заради изсипването на още земя отгоре - не знам. Но ще се оцелее", споделят жители от Бабово и Пет кладенци.

От агенцията за безопасност по храните в Русе са категорични, че площадките, където се загробват прасетата, се наблюдават постоянно и се полагат грижи всички процедури да се спазват по закон. Общият брой на умъртвените животни от четирите засегнати индустриални свинеферми в Русенско е 93 160.

Междувременно много от местните жители, които сами заклаха домашните си прасета заради заразата, вече са изяли пържолите, а повече случаи на африканска чума в региона скоро не са регистрирани, увери кметът на Бабово.

Виж коментарите (0)

Още по темата (38):
19.07.2023 Регистрираха първи случай на Африканска чума по свинете у нас за тази
година
27.09.2021 Огнище на африканска чума по свинете у нас, умъртвяват животните в радиус от 3 км!
12.09.2021 Експерт: Българското месо ще изчезне от магазините, ако не бъде намерен изход от ситуацията
05.03.2020 Ще изгубим ли източнобалканската свиня заради африканската чума?
12.02.2020 Десислава Танева: При домашните прасета африканската чума е овладяна, но при дивите е в своя пик
17.01.2020 Десислава Танева каза колко е струвала борбата с африканската чума, сумата е огромна
Още новини от Национални новини:
Простреляното в главата 2-годишно дете вече е извън реанимация
Икономист за Закона за хазарта: Случва се нещо много странно. Тов...
Туроператорите нямат право да не приемат рекламацията ни за некач...
Важни съвети за пътуващите по празниците
Слави Трифонов загуби дело за много пари
Проф. Рачев каза какво ще е времето по празниците


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).