Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Красимир Манов: Енергетиката е чужда на Росен Христов, който до онзи ден кара баби германки с катамаранчето си
Автор: Йоланда Пелова 13:21 / 13.04.2023Коментари (1)604
© Фокус
Енергийният експерт Красимир Манов в интервю за предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус"

И когато у нас станахме очевидци на първото заседание на 49-тото Народно събрание, но без излъчен председател, в Турция пристигна и първият танкер с втечнен газ за България. Там бяха министърът на енергетиката Росен Христов, който заедно с изпълнителния директор на "Булгаргаз“ Деница Златева посетиха терминала за втечнен природен газ в близост до турския град Текирдаг. Приветствам в ефира ни енергийния експерт г-н Красимир Манов. Здравейте.
 

Здравейте.  

Г-н Манов, първо да започнем с новините от Народното събрание. Какъв е вашият коментар за първото заседание на 49-тото Народно събрание? 

Нормално, аз очаквах, че няма да може да се избере председател. Направи ми впечатление, че ГЕРБ не бяха подготвени за предложението, което им отправиха от парламентарната група на "Продължаваме промяната“ – "Демократична България“, което беше много интересен и нестандартен ход, и те определено бяха неподготвени за това нещо. Предстои да видим утре какво ще се случи.  

И както казах, първият танкер с втечнен газ за България пристигна в Турция, а Росен Христов – министърът на енергетиката, заяви, че се е развенчала политическата атака към тях от миналата година.  

Ох, какво да ви кажа, тоя министър, Росен Христов. Помните ли същият този министър как отказа същите тези танкери с втечнен природен газ от същата тази компания "Шиниър“ от САЩ, която беше с неприемливи цени и с ред други причини, поради които те бяха отказани. Как така сега изведнъж се оказа, че същите тия са приемливи и цените са им най-добри? Преди половин година се говори едно, след това се говори нещо съвсем друго. Между другото, при вас нееднократно съм споменавал, че разковничето на решаването на проблемите по отношение на доставките на природен газ за България е именно в Турция. Те в началото нищо не правеха, най-накрая и това нещо постигнаха, подписаха споразумение. Прави ми впечатление, че тия хора се движат по течението или чакат някой да ги посъветва да вземат някакво правилно решение. И те го взимат по такъв начин, със закъснение от половин година или дори повече, и резултатите винаги са едни и същи, в ущърб на българската икономика. Специално за природния газ искам да подчертая, че преди няма и две седмици имаше едно много гневно писмо, написано от всички работодателски организации по отношение на цената на природния газ, който се доставя за България от обществения доставчик "Булгаргаз“, която се оказа, че е с 30, дори 40%, в момента е някъде с около 25% по-скъпа от международно приетата за европейския регион – това е борсата TTF в Холандия.  

Как си обяснявате позицията тогава на министъра на енергетиката? Той си противоречи в такъв случай, ако се позоваваме на вашите думи, на това, което казвате?  

Аз ви обяснявам – като нещо напълно нормално, защото този човек нищо не разбира от енергетика. Той до онзи ден е карал някакви там баби германки с катамаранчето си. Енергетиката му е чужда, както и на много министри от това правителство на президента Радев са им чужди проблемите, с които се занимават. Те и затова се провалиха във всяка една област. Виждате какво става в борбата с инфлацията. Инфлацията продължава да си се вихри, няма някакво осезаемо спадане, докато в Европа въобще не е така. Виждате проблема с границите, виждате проблемите в културата, ако щете. Няма област, в която това правителство да се справя. И естествената му реакция е то непрекъснато да говори колко добре са се справили. Това ми прилича като приказката, класическата приказка на Андерсен за "Новите дрехи на царя“ – същата история. Тотален, тотален провал.  

Г-н Манов, какво ще донесе на България договорът с "Боташ“, който ще доставя руски газ? 

Между другото, ние в момента си получаваме танкерите, които идват с втечнен природен газ, една голяма част от тях са с произход Русия и те са на определено по-висока цена. И затова се и получава тази разлика между Европа и между България, в ущърб на българските потребители. Но специално за Турция ние ще имаме това, което едно време му казвахме и е модерно да се казва "диверсификация“. Може да получаваме от Ревитуса в Гърция, може да получаваме от Турция – те имат пет такива разтоварници пет, което във всеки един момент може да се достави, защото те не са на 100% ангажирани. Пък и видяхте, че проблемът с природния газ отдавна вече не стои, тъй като те, цените, се сринаха. В момента са някъде около 42 или 43 евро за мегаватчас, което е някъде около 450-460 евро за 1000 кубични метра. Така че няма никакъв проблем. Хранилищата в Европа средно са над 55%, в Германия са над 65% пълни. Европа отдавна си реши проблемите с природния газ и както аз съм заявявал многократно, включително и при вас, всичко се дължи на това, че просто в Европа се подходи по най-добрия начин. Хората знаят какво да правят и решиха проблемите еднозначно, и то в полза на собствените си потребители и търговски дружества.  

А дали сътрудничеството между България и Турция в газовата област ще продължи да се развива? Г-н Манов, по думите на енергийния министър, тясното сътрудничество между България и Турция в газовата област ще продължи да се развива. Вие на какво мнение сте и в каква посока според вас може да продължи да се развива то?  

Искам да ви припомня, че когато същият тоя енергиен министър ни говореше как без "Газпром“ не можем и едва ли не България ще загине, аз още тогава им казах, че трябва да се насочим на към Турция. Между другото тука последните дни излязоха доста добри новини за Турция в тази област, като се почва от добива от едно от техника открити газови, по-скоро газокондензатните находища. Така че това е пътят, многократно съм го казвал. Турция е могъща икономика с много сериозна развойна дейност в тази област, те и в Средиземноморския басейн, и в акваторията на Черно море правят много сериозни проучвания. Направиха някой много сериозно открития на находища на природен газ. Така че ние може директно да купуваме от Турция. И вече тука е въпрос на договорки между двете компании Боташ турската и "Булгаргаз“, но мисля че от това нещо може да извлечем само изгода. Многократно съм го казвал и го повтарям, и ако трябва ще го потретвам, и се радвам, че най-накрая и увряха главите в това министерство и тръгнаха към правилния ход. Затова е въпросът. 

На 25 и 26 април в София предстои подписване на споразумение за разширяване на газовата инфраструктура между няколко държави, стана ясно още днес от думите на министъра. Това са България, Турция, Румъния, Словакия, Унгария и Азербайджан. По този начин газ от Азербайджан ще може да бъде доставен през България за Централна Европа, поясни още в министърът. Вашият коментар за предстоящото подписване на това споразумение? 

Абсолютно правилно. Но тука пак трябва да отбележим, че този министър няма никаква заслуга за това нещо, тъй като всичките тия проекти, включително прословутият интерконектор, на който достатъчно внимание му се обърна, и той беше пуснат, между Гърция и между България, Комотини-Стара Загора, и той беше пуснат в началото на октомври да функционира, това е правилно. Това е една мрежа от междусистемна свързаност, и с оглед на това, което ви казах и преди малко, и с оглед на това, че Турция има капацитета да разтоварва някъде от около почти 25 милиарда кубически метра природен газ може да разтовари в пълен обем, ако работят всичките пет разтоварища на пълен капаците, значи коридорите вече какво се получава – вместо преди от север, от Русия да отиват на юг, сега трендът се обръща, и от юг природен газ се доставя на север за икономиките в Европа и в Европейския съюз. Абсолютно правилно е това да се направи, но нашето служебно правителството плува по течението. Тук само една скобичка ще отворя, че 2012 година имаше срещи за подписване на междусистемна свързаност между Република Турция и Република България, само че тогава трябваше да бъде до Одрин, там да се направи връзката. Това нещо беше провалено от първото правителство Бойко Борисов, естествено по нареждане от Москва, и по тоя начин, по същия начин беше провалено и добиването на собствен природен газ от прословутата Етрополска свита в България. По този начин се цели ние да бъдем нонстоп зависими от доставките от Русия. Но както се вижда, на това нещо му се сложи край, надявам се да е веднъж и завинаги.  

И както вие казвахте преди време, а можехме да сме богати.  

Можем и сега да сме богати, защото Етрополската свита притежава запаси някъде от порядъка на 480 млрд. куб. м  Аз нееднократно съм повтарял: вижте от какво са богати богатите страни – те са богати от петрол, те са богати от природен газ. Затова трябва да се насочим да си търсим собствените източници, които както имаш една поговорка: "вода газят, жадни ходят“ – ей това се отнася за България. Но тъй като аз многократно съм казвал и това е неоспорим факт, че нашите правителства са зависими от Москва, изпълняват техните нареждания, включително тука още една скоба ще отворя с ваше позволение за "Лукойл“, за който аз многократно съм казвал, че трябва да се вземе на оперативно управление и да се национализира, защото те продължава да ограбват българския потребител с високите цени на природния газ. Имах участие за това нещо, го споменах, но за съжаление не се случва. И трябва хората да мислят в главите си за кого гласуват, ако искат България наистина да стане сериозен фактор на геополитическа сцена.  

И като отворихте тази скоба за "Лукойл“, смятате ли, че ще се отрази на "Лукойл“новата глоба, която беше наложена? 



Ами по никакъв начин няма да им се отрази, защото те няма да я платят. Те са я обжалвали, обжалвали се решението на Комисията за защита на конкуренцията, която комисия много странно описва вътре в доклада си, че от пет години видите ли това било някаква система, която е организирана, замислена, за стратегия говорят в доклада си – извинявайте, но вие пет години какво сте правили? И ги глобяват със 196 млн. лева, които ще минат през дело, най-вероятно делото ще падне. Всичко това е прах в очите на българския потребител. А помните ли, имаше една мярка преди време от правителството на Кирил Петков и на Асен Василев, 25 стотинки прословутите, нали ги помните тези неща?  

Да.  

Така, тогава  парите директно ви оставаха в джоба. А след това по предложение на ГЕРБ и на Делян Добрев се вкара един закон, промениха го, който трябваше някаква наредба да излезе, с която трябваше да се развалят едни ваучери, с които да се намалят цените на горивата. И до ден-днешен това нещо не е направено, и няма да бъде направено. И по тоя начин ние плащаме високи цени. Мярката, която трябва незабавно да се предприеме, няма да спра да я повтарям, това е национализация на златната кокошка на българската икономика "Лукойл Нефтохим Бургас“, дори по-скоро "Нефтохим Бургас“.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Е!!!... Хайде! Това не е патент само на това служебно эправителство! То е патент на всички правителства от последните 30 години и 45-те преди тях!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Национална баскетболна лига сезон 2023/2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: