Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Красимир Вълчев: Учителите няма да бъдат заменени от машините, но ще бъдат подпомагани от тях!
Автор: Пламена Николова 12:03 / 28.09.2020Коментари (0)988
© Burgas24.bg
"Възнагражденията на ректорите на ВУЗ-те вече няма да зависи от тяхната преценка и чувство за благоприличие. Говорим на един език, изработихме т.нар. стратегически цели и задачи на всяко държавно висше училище, които се залагат в договорите за управление и от чието изпълнение ще зависи възнаграждението на ректорите", заяви във Варна министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, предаде репортер на Varna24.bg.

"Тези задачи ще включват най-малкото да ги насърчим да работят по няколко основни теми. Първо какво учат, как учат, инвестиции в младите преподаватели, както и развитие на научната дейност. По отношение на това какво учат трябва да се вземе предвид, че светът около нас се променя и днешните деца ще сменят не само професия, но ще трябва да учат през целият си живот. От своя страна висшето образование ще трябва да осигури възможност за това, от което следва, че бакалавърските програми трябва да бъдат по-интердисциплинарни, защото всяка една професия ще изисква по-широк комплекс от умения.

Това означава, че бакалавърските програми ще трябва да предоставят повече интегрални знания , като всички професионални специални ще изискват малко или много дигитална креативност, тъй като знаем, че почти всички професии в следващите години ще изискват работа с алгоритми и машини. Разбира се, учителите няма да бъдат заменени от машините, но ще бъдат подпомагани от тях, посредством алгоритми, с които преподавателите да анализират работата на студентите“, обясни още Красимир Вълчев.

По отношение на това как ще учат студентите, той обясни:

"В миналите десетилетия малко или много студените се конкурираха със занижени изисквания. Това обаче свърши. Вече няма да има толкова студенти, колкото имаше в миналото. Ключов фактор затова да бъдат по-успешни на пазара на висшето образование, ще бъде репутацията на университетите и по-точно, колко успешни са те и колко качествено е тяхното образование. Тази репутация ще зависи от завишените изисквания, които ще наложим. Нашите преподаватели трябва да бъдат по-взискателни и да карат студентите да учат целогодишно, а не само от сесия на сесия.

Преподавателите ще трябва да им възлагат повече задачи, повече материал за четене. Всичко това е заложено в стратегическите цели и задачи, защото именно това е в основата на качественото образование.

Истината е, че българските преподаватели са много добри, но трябва да бъдат по-взискателни, обучението трябва да бъде практическо, от там следва изготвяне на профили по компетенции на всички професионални направления. Често учебните планове са подвластни на инерцията, като всичко това подлежи на промяна и ние се стараем да помогнем на университетите тази промяна да се случи още по-динамично. Имаме добра комуникация с ВУЗ-те, като пак искам да отбележа, че възнагражденията няма да бъдат на принципа на самостоятелното решение, а ще направим едно споразумение, което ще подпишем със синдикатите, така че основната заплата да е по-висока“, каза в заключение министър Красимир Вълчев.

Повече вижте във видеото!









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: