Кристалина Георгиева: България трябва да следва последователно целите си за Шенген и еврозоната

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:40 / 30.09.2023
646
Кристалина Георгиева е български икономист и преподавател, председател на Международния валутен фонд. Преди това г-жа Георгиева е била главен изпълнителен директор на Световната банка, европейски комисар от България, вицепрезидент на Световната банка. Тя е автор и съавтор на над 100 публикации по темите на икономическата политика и политиката в областта на околната среда. През 2010 г. е удостоена със званието "Европеец на годината“ от списание European Voice. През октомври 2020 г. г-жа Георгиева получава наградата на Атлантическия съвет за изтъкнати международни лидери. 

"България трябва да следва последователно целите си за Шенген и еврозоната. Добре е България да влезе в еврозоната, щом сме в борд и нашата валута е вързана с еврото, това значи, че ЕЦБ определя нашата политика, а ние не сме на масата да ѝ влияем. В свят, който става по-непредсказуем, да имаме подкрепата на Централната банка в пълния ѝ мащаб, е добре за сигурността на българските граждани и икономика. Изостанахме спрямо Хърватска, влизането им в еврозоната помогна на туризма им. Не скочиха цените. Защо и ние да не помогнем на нашия туристически бранш, като въведем валута, позната на целия свят? Какво ни задържа, освен колебанията и съмненията, които трябва да бъдат изчистени", коментира Георгиева пред NOVA. 

Тя твърди, че по отношение на дълга България се справя прекрасно - 25-26%, което е много под изискванията за еврозоната. "Имаме още работа за вършене при борбата с инфлацията, но вървим в правилната посока. Миналата година беше около 13%, тази година слезе до 7, но трябва да продължим още. Това е препятствието, което трябва да бъде фокус на политиците, които се занимават с влизането в еврозоната. Инфлацията е особено пагубна за по-бедните хора, като допълнителен данък е на раменете им", смята Георгиева.

Виж коментарите (0)

Още по темата (384):
09.05.2024 Фалшиви новини: Плашат с глад при влизане в еврозоната
07.05.2024 Германско икономическо издание: Готова ли е България за еврото? "Впечатляващо представяне", но и един проблем
03.05.2024 Голяма новина за България и еврозоната!
30.04.2024 Бизнесът има редица въпроси относно присъединяването към еврозоната
27.04.2024 Обявиха кредитния рейтинг на България 
24.04.2024 Симеон Дянков категоричен: Финансовата политика на Асен Василев бутна България, затова не сме и в еврозоната
Още новини от Национални новини:
Вижте мястото, на което детето на Божанков е простреляло друго де...
Детето на Божанков е стреляло със законен револвер, оставен без н...
Борисов: ГЕРБ ще бъде водещ при съставяне на правителство, не ми ...
Оперират простреляното от сина на Божанков дете
Прокуратурата разследва случая с простреляното дете
Явор Божанков потвърди за инцидента в Търновско: Децата помислили...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).