Кристалина Георгиева предупреди за икономическа катастрофа

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (2)
10:03 / 03.12.2021
662
По-бедните държави по света могат да бъдат изправени пред икономическа катастрофа, освен ако богатите страни не се съгласят да увеличат усилията си, насочени към облекчаване на дълговете. Това заяви управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева, цитирана от Ройтерс.

В съвместна публикация в интернет заедно с директора на отдела за стратегии и политики на фонда Джейла Пазарбашиоглу, Георгиева посочва, че около 60 процента от страните с нисък доход са във висок риск от дългов стрес. В публикацията се казва, че при някои от тях може да се стигне до икономически срив, ако кредиторите от Г-20 не се споразумеят за преструктуриране на задълженията и прекратяване на обслужването им докато това се случи.

През миналата година 20-те най-богати икономики обявиха инициатива за временно замразяване на плащанията от страна на бедните държави, много от които имаха трудности и преди пандемията, но тя изтича в края на 2021 година. Напредъкът по друг подобен план, насочен към цялостно облекчаване на дълговата тежест на бедните страни, пък е много бавен.

Авторите на публикацията смятат, че този план трябва да бъде подобрен. Те предупреждават, че 2022 година ще бъде изпълнена с много повече предизвикателства, предвид очакваното затягане в сферата на международните финанси.

А по-рано агенциите Ройтерс и Блумбърг съобщиха за изненадваща смяна в ръководството на Международния валутен фонд (МВФ).

Главният икономист на фонда Гита Гопинат ще смени в началото на идната година Джефри Окамото като първи заместник управляващ директор.

Гопинат - първата жена главен икономист на фонда, беше обявила през октомври, че ще напусне през януари, за да се върне като преподавател в Харвард.

Окамото каза, че планира да се насочи към частния сектор.

Преди да се присъедини към фонда през март миналата година, той изпълняваше длъжността заместник министър на финансите на Съединените щати .

Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Голяма новина за България и еврозоната!
Христо Крушарски започна да инжектира в облаците натриев хлорид, ...
Нинова: Това е пародия! Главчев започна като началника си Борисов...
Сняг заваля и на Витоша
Един милион българи стегнаха куфарите и тръгнаха на път през почи...
Росен Желязков повежда листата на ГЕРБ за евроизборите


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).