Крум Зарков: Конституцията не е снимка от плажа, за да се показва

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
19:31 / 05.07.2023
632
"Президентът Радев и екипът му сериозно работят по този въпрос“, коментира в ефира на bTV секретарят по правни въпроси на президента Крум Зарков във връзка с изказването на Румен Радев, че готви своя Конституция.

"Конституцията не е снимка от плажа, за да се показва. Не става дума за нова Конституция, а за прецизни промени в една определена част. Конституцията, за която всички говорят, не е нищо по-малко от основата на българската държавност и право“, уточни Зарков.

По думите му Радев не можел да представи своите предложения за промени в Конституцията, защото нямало работещи парламенти. "Днес инициативата е приета от управляващото мнозинство, което легитимира своето съществуване с промени в Конституцията. Те са на ход. В президентството се работи много сериозно“, подчерта Зарков.

"Замяната на Гешев със Сарафов се случи извън моят мандат, но беше ясно, че ще се случи още когато аз бях министър“, заяви Зарков. По думите му станало ясно, когато отношението във ВСС се обърнало. Той посочи, че членовете на ВСС "прогледнали“ и приели решението, което им било предложени два пъти преди това.

Той коментира и доклада на ЕК за върховенството на закона у нас, като посочи, че в него се казва, че все още в България има високи степени на недоверие на гражданите и бизнеса към правосъдната система.

"Случиха се важни неща, но те не бива да бъдат смесвани. Едното е, че за първи път в историята главен прокурор бе предсрочно освободен. За да има качествена промяна, новият трябва да бъде избран от нов състав на ВСС“, каза Зарков.

По думите му случилото се през последните месеци не дава гаранции, че съдебната реформа ще се случи, а дава възможност. "Гаранциите и реализирането са в ръцете на Народното събрание“, категоричен бе Зарков.

"С доклада на ЕК правителството има сериозен инструмент да продължи това, което направи служебното правителство и да приключи процеса по присъединяването на България към Шенген, като ни приемат, там където ни е мястото“, посочи Зарков.

Виж коментарите (1)

Още по темата (89):
25.04.2024 Ръководителят на Софийска градска прокуратура: Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт и то след произнасяне на КС
24.04.2024 Колегията на държавното обвинение за съдебната реформа: Създава реална опасност за зависимост на прокуратурата
23.04.2024 САЩ посочиха събличането на 400 души в пловдивска дискотека като едно от най-вопиющите превишения на полицейските пълномощия в България
15.04.2024 Прокурори, съдии и следователи: Измененията в съдебната власт са противоконституционни и вредни!
21.02.2024 Правната комисия прие нови промени в НПК
15.01.2024 Разраства се огромен скандал: ПП-ДБ пращат лобист на кредитори и еднополови бракове в Конституционния съд
Още новини от Национални новини:
Трябва ви потребителски или ипотечен кредит? Първо се допитайте д...
Въвеждането на еврото ще бъде съпроводено с мерки за цените
След абитуриентски бал: Двама ученици на по 14 години са с тежко ...
Калин Стоянов: Собственикът на оръжието, с което дете рани друго ...
Калин Стоянов: Превишена скорост е очевидната причина за тежката ...
Вътрешният министър: Максимум до 6 месеца тол камерите ще снимат ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).