Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Крум Зарков от БСП: Доверието в институциите в държавата е "под кота 0"
Автор: Екип Burgas24.bg 20:50 / 09.03.2021Коментари (4)1057
©
Няма сфера, в която правителството да се е провалило толкова ясно, категорчино и безспорно, колкото в системата на правосъдието. За реформа в сектора  въобще не може да става дума. Периодът през 2017 г. започна с два мониторингови механизма – един на Европейската комисия и един на Съвета на Европа, а излизаме от него с три. От Европа, нашите проблеми прескочиха Атлантика – и отидоха до щатските сенатори, един от които председател на Комисията им по външна политика. Оставете дори американците и европейците - българите всеки ден виждат и знаят, че са подложени на брутален двоен стандарт. Борбата с корупцията по високите етажи е с нулев резултат, всеки един от нас е принуден да живее в някаква схема. Нито един от проблемите, които стояха на масата на политиците през 2017 година не е намерил своето решение днес – а напротив – бележи се регрес по много от тях."  Това заяви в ефира на БТВ по време на предизборен дебат кандидатът за народен представител от коалиция "БСП за България" в Русе Крум Зарков. По думите му това е резултат от четири-годишна работата на трима министри на правосъдието, на един вицепремиер и външен министър, на безброй стратегии, актуализирани стратегии, съвет.

"И накрая - живеем в корумпирана държава с разградени институции, в които доверието е "под кота 0", категоричен е социалистът. Той отбеляза, в този период на безсилие и безволево правителство се е утвърдила ниша - на олигархично-престъпния модел, в който някои, които имат пари могат да си позволят всичко и да печелят още повече пари, а редовият гражданин – плаща, всеки ден. "Колкото и далече да изглежда темата "правосъдие" , хората трябва да знаят, че бърка в джоба и ипотекира бъдещето на всеки един от нас", смята Зарков.  

" Нужно е да се преразгледа из основи статута и начина на действие на прокуратурата, в т.ч. на главния прокурор. Въпросът за главния прокурор остава. Той  концентрира огромна власт, защото има фактически контрол върху всички други прокурори, а те имат контрол срещу кого да образуват производство и срещу кого- не", отбеляза Зарков. По думите му проблемите, които трябва да бъдат решени са свързани с влиянието във ВСВ, начинът, по който се прилага методическото производство и надзорът за законност. 

По отношение на предложението за прокурор, разследващ главния, Зарков заяви: Истината е, че става дума за една чутовна глупост. Той нито ще бъде ефективен, нито го има някъде по света, нито ще има какво да работи. Чудя се как въобще стигнахме дотук. С традицията, която има в България по отношение на юридическата мисъл и правната ни култура – в страната на Ганев, Долапчиев, държавата, родила Живко Сталев и Корнезов. В крайна сметка стигнахме до "главния над главния".

Зарков открои предложение на левицата по отношение на това какво се случва, когато България е осъдена в Страсбург заради длъжностно лице – а именно това лице да поеме отговорност с личното си имущество.

Социалистът обърна още внимание, че по време на изминалия мандат Министерският съвет е абдикирал почти изцяло от законодателния процес, като отговорността е била прехвърляна на депутати, които да внесат закона, за да не бъде подложен на обществено обсъждане и да не се създава напрежение в съответното министерство.  

"Решения има. Решенията са много прости, отколкото се опитват да ни ги опишат. Те са изговаряни от българските експерти, описвани в международните документи. За тях се изисква само и единствено достатъчно политеска воля и мнозинство, което наистина да иска да реши проблемите, а не да се крие от тях. Решения има и те ще се случват – колкото по-бързо, толкова по-добре за всички ни, защото този проблем не е чужд на никого", заключи Зарков.



Още по темата: общо новини по темата: 3144
11.10.2022 »
14.07.2022 »
06.07.2022 »
25.05.2022 »
23.05.2022 »
05.05.2022 »
предишна страница [ 1/524 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
То пък на Вас - тесните специалисти във фалиране на Държавата, някой Ви има доверие.
+1
 
 
Ех,Круме,Крумеее,за критика,еша си нямате,но кажи,когато бяхте на власт,вие какво сътворихте!?Нищо и половина,нали...
+1
 
 
Внучето и синът на червения дядо генерал и мама Ани е пример за засукано с червени лайна копеленце. На 4 април ще видиш колко е доверието към кочината ви и лично към пе***ската ти дзурла.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: