Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Кунчев: Пикът на новата COVID вълна може да е преминал до 15 септември
Автор: Екип Burgas24.bg 16:12 / 03.08.2021Коментари (0)1681
© БГНЕС
Вероятно учебната година ще започне присъствено. Това заяви за БТА главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думтие му до 15 септември може да се окаже, че пикът на новата COVID вълна е преминал. Епидемиологът обясни, че решението за началото на учебната година и протичането й трябва да бъде взето от експертите в МОН.

Доц. Кунчев от своя страна напомни, че засега няма отмяна на разпоредбата за носенето на защитни маски в класните стаи. За учениците от първи, седми и дванайсти клас е най-важно да продължат да ходят на училище, но се съобразяваме максимално с предложенията на МОН, тъй като там най-добре ще преценят кое е подходящо за децата.

Според  главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев е рано да се говори за слагането на трета бустерна доза, тъй като се търсят още мнгоо отговори.

"След известен период от време, когато започне да спада имунитетът, една такава бустерна доза рязко повишава имунитета и неговата продължителност. От тази гледна точка изненада няма, но докато не се промени кратката характеристика на продукта, никой лекар няма да си позволи да прави нещо, което не е написано в нея. Това сигурно ще се промени. Сега се извършват доста проучвания и това, че една-две държави са решили да го правят е добре, но е малко рано. Обикновено при някои от ваксините тази бустерна доза не е еднаква с основната ваксинация. По принцип в бустерната доза антигенът е в по-малко количество, защото е достатъчно, за да предизвика отговор и няма нужда да е пълна доза, както е обикновено, но дали и тук ще е така или не, ще решат производителите", допълни Кунчев.

В нашите договори с производителите на ваксините е вписано, че за 2022 г. и за 2023 г. искаме ваксините, които ще получим, да бъдат вече преработени и съобразени с новите варианти. Ще е много важно една такава бустерна доза да е с включени нови варианти, както е в случая с "Делта", но след него може да има и други, обясни Кунчев.

В отговор на въпрос след като първата и втората доза ваксина може да са от различни производители, каква би трябвало да е третата доза, Кунчев посочи, че и по този въпрос се извършват доста проучвания. Очевидно е, че смесване може да има и че резултатите не са лоши, но лекарят не може да се отклони от описанието в кратката характеристика на продукта.

Няма доказателства, че двудозовата или еднодозовата ваксина действа по-добре или по-бързо, каза Кунчев в отговор на въпрос дали преболедувалите трябва да се ваксинират с еднодозова ваксина. По думите му преболедувалите е добре да се ваксинират с иРНК ваксина. Такава ваксина за тях ще изиграе точно ролята на бустерно освежаване на имунитета, защото се оказва, че след преболедуване в лека форма, които са преобладаващите случаи, имунитетът не е много напрегнат и доста бързо започва спад на антителата.

Няма организъм, който да не може да бъде заразен с вирус, но е изключително важно каква доза от вируса е погълнал. Колкото е по-висока дозата, толкова по-бързо става заразяването и толкова по-бурна е реакцията. Отделните качества на всеки организъм и имунитет са ключови. Освен антителата в кръвта и клетъчният имунитет, който пази дълго информация за съответния антиген, има и локален имунитет на лигавицата от секреторни антитела, които имат важно значение.

Това обаче зависи от състоянието на всеки организъм, а хората в добро здраве ще бъдат много по-защитени. Това е и едно от възможните обяснения защо при "Делта" варианта, засягащ младите хора, смъртостта е сравнително по-ниска. Това обаче все още не е потвърдено, очаква се доклад с данни от ЕС.

Не е вярно, че пушачите по-трудно се заразяват с коронавируса, както се оказа и невярно, че сме по-предпазени, защото сме имунизирани срещу туберкулоза. Видяхме, че няма такава зависимост. Общо взето фонът, на който се развива заболяването в белия дроб на тежък пушач, не е добър и това оказва влияние, каза още Ангел Кунчев.



Още по темата: общо новини по темата: 14352
28.03.2024 »
27.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/2392 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: