Кунева представи одобрените учебници по история за 5-и клас

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
12:52 / 29.08.2016
956
Шест са одобрените проекти за нови учебници по история и цивилизации за V клас, по които през идващата учебна година могат да учат учениците. Днес министърът на образованието и науката Меглена Кунева връчи на издателите заповедите за одобрение на проектите на база резултатите от оценката на учителите по история.

Училищата имат срок до 2 септември да направят заявка до издателствата кои учебници искат, а издателствата трябва да организират отпечатването и разпространението им до началото на учебната година. Министър Кунева призова издателите да направят и невъзможното, за да може на 15 септември учениците да получат вече отпечатаните учебници.

Те ще са първите по новата учебна програма по предмета. В оценката им са се включили общо 1942 преподаватели по история в прогимназиален етап от 1708 училища. Одобрените учебници са на издателствата "Анубис", "Булвест 2000", "Даниела Убенова-Даниела Биланска", "Просвета-София", "Просвета +" и "Св. Георги Победоносец".

Министър Кунева благодари на издателите за спазването на уговорката между тях и министерството да имат готови учебници по история и цивилизации за V клас още в началото на август, както и на учителите, оценили текстовете.

Издателствата свършиха наистина отлична работа и то въпреки забавянето от два месеца, което предишният кабинет допусна. Те оттеглиха жалбата си до Върховния административен съд, след което започнахме много добър диалог. Това е поредната добре свършена работа от екипа на министерството, след като в много сгъстеното време успяхме да реализираме почти всички стандарти към новия Закон за предучилищното и училищното образование. Проведохме конкурси за директори, зрелостни изпити и външни оценявания, като сведохме до минимум преписването, добави още Кунева.

Изготвянето на нови учебници по история и цивилизации за V клас е ключово, тъй като именно там започва прилагането на новите учебни програми, а съдържанието по история е коренно различно от това, което сега са учили учениците. Досега в V клас се изучаваше история на България до края на XVII век, а от учебната 2016/2017 г. учениците ще изучават антична история.

На въпрос на журналисти защо има повече от един учебник по предмет, от министерството обясниха, че не само това е изискване на закона, но и различните учебници представят различни образователни подходи. Съдържанието на учебниците е едно, то отговаря на утвърдените учебни програми, но всеки авторски колектив решава точно как да предаде това съдържание и къде да акцентира, а учителите от своя страна могат да изберат учебник, който да отговаря на нуждите и способностите на учениците им.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Мъж измина 200 км, за да вземе инвалидната си количка
Удариха ни по джоба, дюнерът поскъпна
Симеон Симеонов: Целта на всяка една професионална гимназия е да ...
Главчев: Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на ...
В сезона на кърлежите: Как да се предпазим от ухапване?
Стенограмата от заседанието на правителството разкрива мотивите з...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).