Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Купища здравни карти и копия в чекмеджетата на болници
Автор: Екип Burgas24.bg 09:30 / 02.03.2016Коментари (0)1064
© Burgas24.bg
Ние заварихме от предишното управление въвеждането на система за контрол с личните карти. Вероятно тя е дала някакъв вид контрол. Въпреки това обаче, на местата, където са правени проверки, се е оказало, че в чекмеджетата на болници са намерени цели купчини със здравни карти и техните копия. 

Това заяви министърът на здравеопазването д-р Петър Москов пред bTV по повод предстоящото въвеждане на пръстовия идентификатор при хоспитализация, преглед при джипи, специалист от доболничната помощ и в аптеките, които предоставят безплатно или с намаление лекарства, отпускани по линия на здравната каса.

Въвеждането на електронния идентификатор е внезапна смърт за всеки един мошеник в системата, категоричен бе министър Москов. Как той ще затрудни работата на лекарите?, попита той задочно председателят на Българския лекарски съюз д-р Грозев, след като съсловната организация се обяви срещу въвеждането му.

Ако д-р Грозев казва, че защитава интересите на хора, които формират част от доходите си през отчитане на пациенти, които реално не са минали оттам, през изписване на лекарства, които не са реално дадени на вас или на мен, това е лоша теза, допълни министърът.

На въпроса защо фирмата, която е дала най-висока цена в конкурса за система за пръстови отпечатъци, го печели, той каза: "Не съм аз човекът, който може да отговори на този въпрос, и допълни, че отговорът трябва да се търси в касата, която обяви обществената поръчка.

Ако няма достатъчно адекватен отговор, аз си запазвам правото през квотата на държавата в надзорния съвет на НЗОК, да интервенирам.
Това, което знам е, че нещата, свързани с поръчката, бяха свързани както с цена, така и със сигурността и достоверността на данните, което не е маловажно, каза още министър Москов.

Той припомни, че Закона за здравното осигуряване от 2007 г. изисква въвеждането електронен уникален идентификационен номер за всеки един здравноосигурен независимо дали това е карта, четец или друго устройство.
Министър Москов поясни, че чрез него всеки пациент ще има контрол върху касата и ще е наясно какво точно е отчел докторът през касата, за да си вземе парите.

До десет дни ще стане ясно дали обществената поръчка за електронния идентификатор ще бъде оспорена или не, каза междувременно подуправителят на НЗОК Иванка Кръстева.
Тя уточни, че системата няма да снема пръстови отпечатъци и в нея няма да се съхранява снимка или отпечатък на гънките на пръста на пациентите. В нея се генерира цифров код от три произволни точки на пръста. Той се интерпретира и става вашата индивидуална партида, като здравноосигурено лице в НЗОК, каза тя.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Енергийна криза
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Криза с язовир „Ясна поляна”
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: