Кьовеши: Имам пълно доверие на делегираните прокурори в България

Автор: Цвети Христова
Коментари (0)
16:56 / 16.03.2022
607
Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши пристигна в София за разговор с премиера Кирил Петков. Двамата дадоха брифинг след срещата си.

Петков благодари на Кьовеши за "изчерпателния разговор в много конструктивен дух и с общата амбиция, че нарушения, корупция и всякакви престъпления, свързани с еврофондове, ще работим заедно, за да сме сигурни, че България не е мястото за такива престъпления". Мандатът, който има европейската прокуратура, е че всички престъпления след 2017 могат да бъдат обект на разследване, което е свързано с европейски пари, каза още той. По думите му Кьовеши го е уверила, че европейската прокуратура и българското правителство ще работят заедно, за да се постигнат реални резултати.

Ето какво каза Кьовеши след срещата:

Благодарна съм на българските граждани за доверието в българската прокуратура. Сега е време българските власти да работят заедно с нас по много важни случаи. Над 120 случая за разследване, това е статистиката за България, толкова са сигналите, които сме получили от българските граждани, информацията е най-вече за измами с европейски средства. Не коментирам вътрешни въпроси. Ще се срещна с още български министри, както и с главния прокурор на България.

На Кьовеши бе зададен любопитен въпрос. Въпросът бе дали е запозната, че в България има енергичен натиск и от страна на премиера и неговия говорител, които настояват на всяка цена да да се окажат репресивни мерки срещу Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев.

Делегираните европейски и главни прокурори са независими. Нямам никакви сигнали, че някой е нарушил тази независимост. Имам пълно доверие на делегираните прокурори в България и с времето те ще докажат, че доверието, което са получили е заслужено, заяви Кьовеши.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
60 работници остават без работа
ЕС смята, че Русия ще се намеси в българските избори
Масов бой с бухалки и метални тръби, четирима са ранени
Президентът наложи вето върху важен закон
Знаете ли кои действия се считат за уронване престижа на работода...
По-малко ли ще плащаме за природен газ през май месец?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).