Кюстендил пази Свети Никола със златен варак от XII век

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
15:56 / 06.12.2022
541
Средновековна църква в Кюстендил пази изображение на Свети Никола от XII век. Това съобщиха за "Фокус“ от Регионален исторически музей – Кюстендил. Вече девет века ликът на Свети Никола Мирликийски стои в Средновековната църква "Свети Георги“ в кюстендилския квартал "Колуша“.

Любопитен е фактът, че върху евангелието, което светецът държи, при реставрацията е открит златен варак, показващ възможностите на ктиторите. Според изследователите зографите, изписали църквата в началото на XII в., вероятно са дошли от Солун или Охрид.

Храмът е най-старата запазена средновековна църква в Кюстендил. Според архитектурните особености и разкритите средновековни стенописи, датирането и́ може да се отнесе към XI–XII в.

Най-ценните стенописи в църквата са изписани през XII век и изобразяват светци в цял ръст: войни, лечители, свещенослужители, жени светици и др. Иконографията е дело на майстори зографи вероятно произхождащи от Солун. Разкрити са и стенописи от XV, XVI и XIX век. В храма са запазени средновековни графити – рисунки и надписи, оставени от посетители и местни хора в миналото.

Средновековните стенописи са редки паметници, носещи характерните черти на монументалната византийска живопис в България, а възрожденските разширяват и обогатяват представите за българската църковна живопис от този период. Църквата притежава голяма историческа, художествена и архитектурна стойност. Тя е архитектурно-строителен и художествен паметник на културата с категория “национално значение".  

Венцеслав ИЛЧЕВ

Виж коментарите (0)

Още по темата (15):
01.12.2023 Ето кой ще ни забавлява на големия концерт за Никулден в Бургас
30.11.2023 На всеки ъгъл ще е весело на Никулден в Бургас
29.11.2023 Бургас празнува Никулден с богата спортна програма
06.12.2022 Голяма сполука за рибар на Никулден
05.12.2022 Вижте какво време ни очаква за празничния Никулден
05.12.2022 Проучване показва, че в 3 от 13 изследвани риби има хистамин над нормата
Още новини от Национални новини:
Обмислят дали хотелите у нас да не започнат да предлагат българск...
Всеки втори се ослушва за по-добра работа – водещи са допълнителн...
Правителството отмени решението за създаване на частната детска б...
Утре е един от двата дни, в които можем да боядисаме яйцата
Единадесетокласник от Бургас с бронз от Балканската олимпиада по ...
Пускат за движение предсрочно участъка от АМ "Струма", затворен з...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).