ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Лечебните свойства на райската ябълка | ||||||
| ||||||
Екзотичното растение произлиза от семейство Абаносови. Пътят на оранжевото бижу започва от Япония и Китай и стига до Америка и Средиземно море през 18 век, като първото му гостуване в България датира от 1935 г. Характерно за този вид плод е, че се отглежда предимно в субтропичния климатичен пояс, като по-голяма част от сортовете издържат при изключително ниски температури. Заради високото съдържание на танин европейците дълго време наивно са смятали, че райската ябълка е напълно неприложима за консумация от човека. В миналото лечителите са я използвали за възстановяване на хора след продължително боледуване. Най-голямото богатство на райската ябълка е растителната захар, която се съдържа в нея. Тя се препоръчва при заболявания на сърдечно-съдовата система, при високо кръвно налягане заради пикочогонното си действие, разказват познавачи. Консумацията на 3-4 плода дневно е достатъчна, за да нормализира кръвното по естествен път без лекарства. Съдържанието на пектинови вещества действат успокояващо при стомашни болки, помагат при проблеми със стомашно-чревния тракт, а танините предпазват чревната флора. Високото съдържание на желязо, калий и магнезий е препоръчително при анемия и проблеми със сърдечно-съдовата система. Плодовете на райската ябълка влияят отлично и върху заболявания на щитовидната жлеза, тъй като са богати на йод. Препоръчват се най-вече при тиреотоксикоза. Плодът е отлично средство за профилактика и на атеросклероза. Райската ябълка е чудесен избор за тези, които преди новогодишните празници са решили да се вталят. Плодът доставя на пазещите диета ценни хранителни вещества, не съдържа много калории и най-вече утолява ефективно и за дълго глада. Най-често се препоръчва консумацията на райска ябълка в суров и непреработен вид, тъй като по този начин се запазват в пълен състав всички ценни вещества. Въпреки това от вкусния божествен плод могат да се приготвят несравними сурови плодови десерти, торти, плодови и плодово-зеленчукови салати, шейкове, сурово сладко и изобщо всякакви вкусотии, каквито въображението ви може да сътвори. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
160 работници остават без работа
09:18 / 29.04.2024
Голям гаф в "Бригада нов дом"
15:47 / 29.04.2024
Бившата на Къванч Татлъту стана майка
15:17 / 30.04.2024
Нова любов в Hell's kitchen
14:15 / 30.04.2024
Важно за зелената зона в Бургас!
10:38 / 30.04.2024
Трима в Бургаско останаха без коли само за ден
09:50 / 29.04.2024
Много дъжд до часове
22:19 / 29.04.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета