Лекар: Ти ставаш едва ли не съучастник в убийство, защото поддържаш веригата на пандемията

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:24 / 17.10.2021
1288
"На първо място трябва да опазим живота и здравето на българските граждани. Единственият ефективен инструмент към този момент е ваксинацията. България има големия шанс да бъде част от развития свят, да получи най-добрите ваксини срещу COVID-19 в света, своевременно, в неограничени количества и да ги прилага безплатно“.

Това заяви пред БГНЕС д-р Иван Колчаков, анестезиолог в УМБАЛ "Софиямед“.

Година и половина след началото на пандемията ситуацията у нас медикът обобщи така:

"В България по принцип не се спазват правила. Вторият трагичен факт е последното ни място по ваксинация в Европейския съюз, което веднага ни изведе на първо място по брой починали на 1 млн. население. Тези две констатации показват, че всеки народ сърба това, което сам си е надробил. Не спазваш мерки и правила, не се възползваш от достиженията на цивилизацията и науката, на компетентното мнение на специалистите – международно и български, като нация, а и като отделни хора и семейства плащаме много висока цена“.

"Нещата са ясни, българинът в България правила не спазва. Като отиде обаче в Европа или Америка, ги спазва, защото там има неотменими санкции. Тук няма да говорим за диктатура и за неща, които са извън закона, но ще дам един пример. Наскоро бях на европейски конгрес в Гърция, където не можеш да се качиш на ферибот, ако нямаш ваксинация или PCR тест. Дори не можеш да присъстваш на конгреса. В Германия казаха следното нещо: Човек, който заболее и не е ваксиниран, ние ще го лекуваме хуманно в здравното заведение, но болнични няма да му бъдат изплатени. В Европа има всякакви мерки, които карат този, който не се съобразява с правилата, да плаща, без да е задължително на пръв поглед. В България трябва да се научим всеки, който се прави на много "умен“ да плаща цената“, смята д-р Колчаков.

По думите му отказът от ваксинация срещу коронавирус крие риск не само са собственото ни здраве, но и здравето на близките ни.

"Ти ставаш едва ли не съучастник в убийство, защото поддържаш веригата на пандемията. "Резервоарът“ на хората, които не са ваксинирани, е мястото, където се раждат новите щамове. Ние живеем в едно общество, не сме на отделен остров. Има правила на обществото и те трябва да бъдат спазвани. Ако не се спазват, трябва да се плаща цената на това. В България това не се прави и се плаща най-високата цена – загуба на човешки живот. Вече имаме над 20 хил. българи починали в пандемията от коронавирус“, подчерта медикът.

Той предупреди, че в поредния пик на заболяването болниците са препълнени и все по-трудно се намират свободни легла.

"Освобождаване на легла в пика има само по две причини – или оздравял и изписан, или починал“, заяви той.

"В Дания вече няма мерки, има минимална заболеваемост, но всичко вече е на пълни обороти – икономика, туризъм, култура, социален живот“, даде за пример лекарят, който прогнозира здравната криза в България да се задълбочи още повече заради ниския процент на хората с ваксини.

"Бизнесът трябваше да подтикне работещите навсякъде да се ваксинират“, смята д-р Иван Колчаков.

Виж коментарите (0)

Още по темата (14361):
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Окончателно: Оправдаха Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие риск от усложнения, не предприемайте самолечение!
08.04.2024 Костадинов се изправя пред съда
Още новини от Национални новини:
Специалистът по право Димитър Стоянов: "Аз съм Кирил Петков и не ...
Вижте всички оценени професионалисти в Бургас - Сигурно сте чули ...
Може ли резултатът за коклюш да се окаже фалшив?
Ето кога коклюшът може да бъде коварен
Изтеглиха номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съ...
Главчев: Имам доверие към всички министри в моя кабинет


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).