Лекар посочи симптомите, които са предвестници на Паркинсон

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:45 / 21.04.2022
593
Паркинсон се среща сравнително рядко (между 100 и 200 на 100 000 души) и засяга предимно хора на възраст между 50 и 60 години (при около 10% от пациентите диагнозата е поставена преди 40-ата година). През последните години се наблюдава плавна тенденция към увеличаване квотата на "младите“ пациенти.

Проблеми с обонянието, чести депресии, нарушение на съня, лошо храносмилане, запек, намалена активност - такива симптоми са предвестници на болестта на Паркинсон. Това каза неврологът и доктор на медицинските науки Генадий Жданов.

Лекарят описва подробно симптомите на заболяването.

В резултат на необратими промени, настъпващи в мозъчните клетки, се наблюдава постепенно намаляване на нивото на допамин. Именно този хормон е отговорен за координираната работа на мозъка и цялата нервна система.

Лекарят отбеляза, че с напредването на заболяването се наблюдават скованост и забавени движения на ръцете и краката, тремор на ръцете, краката, на главата и нарушение на походката (т.нар. бъркане).

Изразителността на израженията на лицето намалява, наблюдават се промени в настроението с редуващи се периоди на депресия и апатия, нарушава се сънят (сънливост, чести събуждания, говорене насън) и проблеми с паметта.

В бъдеще, при липса на подходящо ефективно лечение, може да настъпи пълна загуба на физическа активност и умствени способности, предупреди неврологът.

Ефективността на лечението зависи от навременното взимане на медикаменти и правилната диагноза, обясни Жданов.

В съответствие с факта, че болестта на Паркинсон се основава на постепенно намаляване на нивото на допамин в мозъчните клетки, подходът на лечение е да се забави разрушаването им, ако е възможно, да се увеличи допаминът в тялото.

За целта, освен употребата на антипаркинсонови лекарства, на пациентите може да се препоръча редовна физическа активност, добър сън и рационално правилно хранене, посъветва лекарят.

За производството на допамин е необходима аминокиселината тирозин, отбеляза експертът. Съдържанието ѝ е високо в ядки (орехи, бадеми), авокадо и плодове (банани, ягоди, диня, ябълки). Овесените ядки, сусамът и тиквените семки, бобът, цвеклото, млякото, черният шоколад и растителните зеленчуци също са богати на допамин, каза специалистът.

Физическата активност е много полезна, подчерта Жданов. Подходящата за възрастта физическа активност стимулира не само активността на допаминовите рецептори, но и производството на серотонин и други ендорфини.

Йога, дълги разходки, плуване, танци, колоездене подобряват здравето на човека, ободряват, облекчават депресията и удължават качествения живот.

Също така неврологът отбеляза, че добрата почивка помага за поддържане на необходимото ниво на допамин, дава бодрост и чувство на удовлетвореност за целия ден. Трябва да се помни: за да получите достатъчно и максимално полезен сън, трябва да си лягате не по-късно от 23 часа, а в идеалния случай между 20 и 22 часа, заключава експертът.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Обявиха прогнозата за времето за следващите дни, по-добре не приб...
Рибари хванаха шаран шампион за Гинес
Отиде си народен представител и бивш евродепутат
Въоръжете се с търпение: Интензивен остава трафикът на някои от г...
Коалицията "БСП за България" регистрира листата си в Бургас
Ето как методът на пазаруване 6 към 1 работи за Вас


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).