Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Лекар с добър и лош вариант за случая с детето с морбили
Автор: Екип Burgas24.bg 09:39 / 19.03.2017Коментари (11)1517
©
Има опасност от епидемия от морбили у нас, каза в предаването "Тази неделя" по bTV доц. д-р Атанас Мангъров, завеждащ детското отделение в СБАЛ по инфекциозни и паразитни болести "Проф. Ив. Киров" в София.

Той коментира потвърдената вчера новина, че двегодишно дете от пловдивския ромски квартал "Столипиново" е постъпило в инфекциозната клиника на пловдивската университетска болница за лечение от морбили.

"Добрият вариант е, ако това е едно дете, което случайно не е имунизирано, а наоколо всички са имунизирани. Тогава заболяването ще затихне. Лошият вариант е, ако това е едно от много други неимунизирани, ако половината махала не са имунизирани. В такъв случай може да очакваме продължение", каза Мангъров.

Той каза, че в последните години Румъния на няколко пъти обявява епидемия от морбили и припомни, че през 2009 - 2010 г. такава имаше и у нас - с 24 хил. случая на заболяване и 24 починали деца. 95% от починалите бяха неимунизирани роми. Сега може да очакваме нещо подобно, каза той.

Д-р Мангъров успокои, че за имунизирани деца и възрастни няма опасност да се заразят. "Ваксината е много добра и за тези, които са имунизирани двукратно, на практика няма опасност да се заразят", увери той.

У нас ваксинацията се прави на 13-месечна и на 12-годишна възраст. Заболяването е най-опасно за децата до 13 месеца, при тях то би протекло най-тежко, каза Мангъров.

По думите му никой не може да каже колко са неимунизираните. По данни на Министерството на здравеопазването ваксиналното покритие е над 92%, ако е така, може да сме спокойни, добави докторът.

Самото заболяване започва с температура, кашлица, зачервени очи, течащ нос. Следва обрив, който тръгва от лицето и с разпростира по тялото, а след като отшуми, остават хиперпигментации. Опасното при морбилито е, че се потиска имунната система и се създават предпоставки за усложнения в белите дробове и мозъка, които може да завършат летално.

Д-р Мангъров посъветва неваксинираните да положат усилие да се ваксинират възможно най-бързо.




Още по темата: общо новини по темата: 29
19.09.2019 »
11.09.2019 »
23.08.2019 »
13.08.2019 »
30.05.2019 »
24.04.2019 »
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Мангъров както обикновено се държи гаменски, лъже на поразия и дава съвети, които могат повече да навредят, отколкото да помогнат. Първо, според ето този официален доклад, по-точно таблица №2 - Measles cases with known vaccination status, Bulgaria, 2009-2011 (n = 12,630), по време на морбилната епидемия в България 2009-2011 във всяка възрастова група повечето заразени и преболедували са били ваксинирани. Единственото изключение е въ възрастта под 1 година. Което е нормално, понеже първата доза от МПР ваксината, според българския имунизационен календар, се поставя на 13-ия месец. Хората, които са се подписали от българска страна под този документ, са най-големите български специалисти в областта на имунологията и ваксинопрофилактиката - проф. Д-р Мира Стефанова Кожухарова, дм - Национален център по заразни и паразитни болести; д-р Радосвета Филипова - Министерство на здравеопазването; доц. д-р З. Михнева - Национален център по заразни и паразитни болести; гл. ас. д-р Лили Маринова, дм - Национален център по заразни и паразитни болести; доц. д-р Нина Любенова Гачева, дм - Председател на Българската асоциация по превенция и контрол на нозокомиалните инфекции; д-р Ангел Кунчев - Главен държавен здравен инспектор. Има и двама чужди специалисти - M Musca - World Health Organization Regional Office for Europe, Copenhagen, Denmark; A Mankertz - Robert Koch Institute, WHO/EURO Regional Reference Laboratory for Measles and Rubella, Berlin, Germany. А съвета да бързаме да се имунизираме по средата на епидемия, предстояща епидемия или дори само завишаване на случаите на заразени е просто черешката на тортата... :)
0
 
 
Радвам се за твоите познания,не съм груб или заядлив човек но това което пишеш просто не е верно, и по този начин могат да се подведат хора ! Не искам да се карам или заяждам но не мога да позволя такива неверни неща да се говорят без никаква опозиция.
0
 
 
Стажант-лекар ,не студент има огромна разлика. И нека съпоставим моите знания-6 години труд и учене в сферата и твоите ?
0
 
 
Сигурен ли си че не дъм доктор ?Защото точно доцента който е преглеждал детето преди 5дни ме е изпитвал на изпит по инфекциозни болести ! Мисля че съм доста повече доктор от теб !
0
 
 
Нямал си морбили имбицил ! Пточети какво е морбили! Имал си вероятно някакъв обрив или гъбична ифекция(за която ти е изпидано това лекарство) Спри да бъдеш опасен за обществото !
0
 
 
Опасен си за себе си и за наивните хота които ще ти повярват !Не си лекар,не се прави на такъв опасно е !
0
 
 
Аз съм невеж човек ? Кажете ми как ще излекува кремчето една генерализирана инфекция , при която обрива е само вдна много малка част ?
0
 
 
Говориш глупости ! И обрива далеч не е най-страшното при Морбили!
0
 
 
Морбили е била съвсем нормална детска болест, която нашите родители, баби и дядовци са изкарвали без проблеми. Докато не е била измислена ваксина срещу тях. От тогава вече морбили става страшно опасно нещо...
+1
 
 
Ограждане на циганската махала с високи бетонени стени и всичко вътре трябва да се запали!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: