Лекари предлагат 20 дни изолация за бежанци заради Ебола

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:00 / 15.10.2014
324
20 дни изолация за бежанците, идващи от страни, засегнати от Ебола. Това предлага началникът на Клиниката по инфекциозни, тропически и екзотични болести във ВМА проф. Камен Плочев.

"Инкубационният период на болестта е до 21 дни, но в ситуация на толкова много случаи той е 10-12 дни. Затова бежанците трябва да бъдат изолирани в отделна стая", обясни проф. Плочев. Характерното за вируса, който се разпространява в Западна Африка е, че в инкубационния период болният не е заразен.

Ебола може да се предаде, когато симптомите започнат да се проявяват и една седмица след смъртта на заразения. Според шефа на Клиниката по инфекциозни болести към ВМА вече можем да се говори за епидемия от Ебола, защото има около 20 епидемични взрива. В понеделник регистрираните случаи са били 4665, половината от които са завършили със смърт. Във ВМА вече е създаден кризисен екип, който да реагира в случай на Ебола у нас.

Всички ще подпишат информирано съгласие, че са съгласни да участват в транспортирането, в обслужването, в грижите и в храненето на болния, обясни Плочев пред БНТ. Към момента нито една болница в България не разполага не само с транспортна барокамера за Ебола, но и с каквато и да било друга изолационна носилка за пациенти с остри заразни заболявания.

ВМА започна процедура за закупуване на специалното съоръжение от Израел или Австрия за около 20 000 лв. Първоначално барокамерата трябваше да бъде купена от Чехия на двойно по-ниска цена, но впоследствие се оказа, че фирмата производител не можела да представи сертификат, че с носилката могат да се транспортират болни от Ебола.

Междувременно главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев заяви, че голяма част от защитното облекло на лекарите, които работят с остро заразни пациенти е с изтекъл срок на годност. Очаква се в следващите дни здравното ведомство да стартира процедура за закупуване на нови количества.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Две линейки за пострадалите след челен удар между бус и тир
Flirt е новият вариант на COVID-19
При какви условия непълнолетните имат право да работят?
Премиерът се срещна с главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи
Минималната заплата трябва да достигне жизнения минимум, който е ...
Внимавайте какво купувате! Изтеглят от пазара опасни сокове


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).