Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Лекари препоръчват децата да бъдат ваксинирани срещу човешки папиломен вирус
Автор: Екип Burgas24.bg 17:14 / 09.03.2023Коментари (0)633
©
Момчета и момичета на възраст 9-18 години да се ваксинират срещу човешки папиломен вирус. Това становище е изпратено до Министерството на здравеопазването от Българската педиатрична асоциация, каза пред журналисти доц. Йорданка Узунова, началник на клиника "Педиатрия“ в болница "Лозенец“, информира БТА.

Съществува национална програма, чрез която ваксината сега се осигурява безплатно за момичетата на възраст 9-12 години, припомни тя. По думите ѝ в бъдещата национална програма, освен ваксиниране и на момчетата, трябва да се заложи постигане на ваксинационен обхват над 90 на сто сред момичетата и 50 на сто сред момчетата, до 2030 година. 

Ако момчетата не се ваксинират, остават като резервоар на вируса, каза доц. Антоанета Томова, началник на отделение по медицинска онкология и онкологични заболявания в гастроентерологията в Комплексен онкологичен център – Пловдив. По думите ѝ четвърти стадий на рак на маточната шийка доста трудно се поддава на лечение и често е с фатален край. Само три процента от родителите проумяват, че трябва да ваксинират децата си срещу човешки папиломен вирус, за да не се заразят с него по време на житейския им път. Вирусът може да доведе до рак на маточна шийка, на вагина, на пенис, на глава – шия, дори на бял дроб, каза още доц. Томова.

Пожизненият риск от заразяване с човешки папиломен вирус е огромен и вероятно няма човек на планетата, който да не се е срещнал с високорисковите папиломни вируси, каза доц. Илия Карагьозов, председател на Българската асоциация по онкогинекология. По думите му най-важните стъпки, които трябва да се предприемат за борба с човешкия папиломен вирус, са ваксинационна програма, национална скринингова програма на популационно ниво и адекватно обучени гинеколози.

Доц. Михаил Околийски, представител на СЗО за България посочи, че България отново изостава в сравнение с другите държави, в които ваксината е налична и посочи, че в съседна Румъния срещу човешки папиломен вирус са ваксинирани над 100 хиляди момичета.

Ваксина имаме, програма имаме, но тя не се изпълнява, а смъртността от рак на маточната шийка се увеличава, каза проф. Радка Аргирова, председател на Националния експертен борд по вирусология към Българския лекарски съюз и председател на Българското дружество по медицинска вирусология. 

Противопоказанията за ваксината са само доказани алергии срещу съставките ѝ и профилактиката винаги е много по-евтина от лечението, изразиха единното си мнение експертите в дискусията.

Всички участници ще се обединят в Коалиция HPV, която ще бъде неправителствена, експертна организация, с цел подпомагане на усилията на Министерството на здравеопазването. Коалицията да изисква всяка година отчет как се изпълнява програмата за ваксиниране срещу човешкия папиломен вирус, предложи проф. Аргирова.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Детска болница в Бургас
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: