Лепят стените на жилищата с пожароопасни материали

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (10)
10:01 / 11.08.2011
2138
Криворазбрана икономия кара хората да поръчват външна изолация на жилищата си не по-дебела от 5 см. Потребителите се ръководят от цената, а спестяването на 1 см им носи само проблеми, но не и ползи. Това каза Борис Радулов, председател на Българската асоциация за изолации в строителството (БАИС ).

"Най-масово в България се използва най-евтиният EPS, уточни експертът. Лошото е, че се облепват сгради с материали, които не са за външна изолация."

Според браншовика пазарът на изолации в страната също е повлиян от кризата и от началото на годината бележи спад от около 30 процента, като най-силно са намалели малките поръчки за жилища.

"В момента купувачите не обръщат голямо внимание на качеството", каза Радулов. "Някои производители на изолации, за да останат на пазара, правят компромиси. От Гърция и Румъния продължават да влизат продукти, които са по-евтини, но и по-рискови. Доставките са полулегални и не се знае към кого да се предявяват претенции, ако има проблеми с качеството след време", алармира експертът.

Според него един кубик XPS може да струва с 5 евро по-евтино, ако при производството му е икономисана съставката, забавяща горенето, и тази изолация става опасна за потребителите, защото става лесно запалима.

"Очакваме обновяването на жилищни сгради с помощта на еврофондовете да помогне за раздвижване на пазара", допълни шефът на БАИС.

Според строителни експерти друг голям проблем на изолирането на сградите е масовото неспазване на стандартите.

"Много често външните изолации на жилищата се правят без проект и от фирми, които нямат опит в тази сфера, казва проф. Димитър Назърски от УАСГ.

"За да има реално обновяване на една сграда, първо трябва да се направи проверка на конструкцията й, след което се установява и енергийното състояние на постройката, обяснява той. "При необходимост се прави проект и конструкцията на сградата се усилва, за да отговаря на новите, по-строги изисквания за сеизмична устойчивост. Следващата стъпка е топлоизолацията на сградата, като в нея се включват покривите и неотоплените мазета. Цялостната изолация на сградата трябва да съответства на съответните норми. Обновяването на сградите трябва да се прави от фирми с опит и задължително да има надзор за точно изпълнение на проекта", допълва професорът.

Според него около 10 см е минималната дебелина на изолацията от пенополистирол за стоманобетоновите елементи на сградите. За панелките стигат и 7-8 сантиметра. Добре направената изолация и качествената дограма свалят консумацията на енергия за отопление и охлаждане между 35 и 50%.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (10)

Още по темата (160):
11.04.2024 Огромни проблеми с безплатното саниране
04.04.2024 Експерт за санирането: Държавата не отделя и една стотинка за измерване на ефекта и резултатите
07.03.2024 "Възраждане" иска ревизия и строга отчетност за санирането
29.02.2024 Удължиха срока за кандидатстване по втория етап от програмата за саниране
07.02.2024 Валят жалби за безплатното саниране
26.01.2024 Това ще откаже много хора да участват в програмата за саниране
Още новини от Национални новини:
Проф. Чорбанов: Дано в понеделник да не бъде обявена епидемия, ка...
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
ПП-ДБ има готовност да преговарят с ГЕРБ за общо управление, но п...
Асен Агов: Евроатлантическите партии трябва да се съберат, защото...
Какво ще е работното време по празниците за "Кауфланд", "Лидл", "...
Как работодател заплаши с уволнение свой служител, само защото е ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).