Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Линейката – вече до 4 минути, прескача ремонти и задръствания
Автор: Екип Burgas24.bg 15:56 / 25.01.2016Коментари (5)720
© Burgas24.bg
Нова система за контрол на трафика обещава революция в спешната помощ. Тя ще помага на линейките да избягват задръстванията и ремонтите и да стигат до адрес за 4-5 минути, обявиха експерти.

Новата система ЛИМА, с която Пътната агенция работи, трябва да започне да действа в София до няколко седмици. Тя ще изчислява най-подходящия маршрут за всяка линейка. В реално време ще се избягват ремонтите, затворените улици, дори задръстванията.

"Не най-близката линейка може да стигне най-бързо, а всъщност линейка, която на пръв поглед изглежда далеч от самия инцидент", обясни Мартин Димитров от Системата за контрол на трафика, цитиран от bTV.

Изчисленията на специалистите показват, че с тази организация София може да бъде обслужвана дори само от 10-ина линейки.В момента екипите на Спешна помощ пристигат за 20 минути, половин час или дори повече. В края на декември бе приета наредба от здравния министър Петър Москов, с която се въвеждат нови критерии за линейките - да се отзовават за минимум 8 минути при спешни случаи.Изискването ще важи за спешните пациенти, които ще бъдат определяни с код "червено". С код "жълто" ще се означават пациентите, чието състояние може да се влоши и при тях спешна помощ трябва да стига до 20 мин.

Код "зелено" ще е за хората в стабилно състояние, които биха могли да се придвижат и сами до най-близкия спешен център. Линейките за тях ще могат да се забавят до два часа. Наредбата ще влезе в сила през септември. Пламен Ненов, който е шофьор на линейка от 6 години, признава, че почти всеки ден попада на затворени улици и задръствания. Преди няколко дни попаднал на булевард в ремонт със затворени две ленти и едва стигнал до адреса на човек в критично състояние."На нас ни отне в това задръстване 10-на минути да мина разстояние от 1 километър", казва Пламен Ненов.

Лилия Николова пък е от обратната страна. Тя добре знае какво е да чакаш линейка и тя все да не идва, - преди време малкият й син се разболял внезапно й се наложило да чака цели 5 часа."След час и половина ми звъннаха, за да питат как е детето, а аз казах, че ги чака. След 5 часа ми звъннаха отново да питат дали още ги чакаме", спомня си жената.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Лима търси данни за много неща, но подадени от хора. имам Лима на телефона и мога да кажа че не е актуална кум момента. бързото предвижване линейката зависи от шофьора и останалите е водачи
+1
 
 
Как ли пък не.. 10 линейки! Поредното велико изказване. Явно ще се надяваме в град с над милион жители да няма повече от 10 сигнала едновременно, защото тогава вече ще имаме да си чакаме не половин, ами 3 часа. В крайна сметка не всеки учи медицина и няма как да знае колко е сериозна ситуацията. Близък ще има нужда от помощ и те ще ми кажат, че има по-важни в момента. Ами да, ама на мен ми е важен този мой близък (да не дава Господ да става въпрос за дете). И какво? Поемаме нещата в свои ръце. Да вземат да ни раздадат по един буркан и да си го включваме направо при нужда.. Тая държава няма да се оправи. Идеята за системата - ок, но се иска и да имат ресурси да обслужват хората. Нали уж разправят, че животът и здравето на гражданите са много ценни и важни?
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Енергийна криза
Тежка катастрофа с много ранени край "Маказа"
Парламентарни избори 2024
България в еврозоната
Детето на Явор Божанков простреля друго в крака
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: