Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Лоши новини за хората, които обичат да слагат допълнително сол в храната си
Автор: Екип Burgas24.bg 12:41 / 11.07.2022Коментари (0)430
©
Учени доказаха, че хората, които слагат допълнително сол в храната си, са изложени на по-голям риск от преждевременна смърт. Проучването, в което са участвали повече от 500 000 души, е публикувано днес в European Heart Journal.

Натрият в хранителната сол (NaCl) увеличава риска от рак, високо кръвно налягане и инсулт. Оценката на общия прием на нездравословна хранителна добавка може да бъде направена чрез анализ на урината. Този метод обаче може да не отразява хранителните навици, тъй като много храни първоначално съдържат високи нива на сол.

Затова изследователите, ръководени от професор Лу Ци от Факултета по обществено здраве и тропическа медицина към Университета Тулейн в Ню Орлиънс, САЩ, решават да проверят как навикът на хората да добавят сол към храната на масата влияе на здравето им.

"В западната диета солта, добавяна на масата, представлява 6-20% от общия прием на вещества. Това дава уникална възможност да се оцени връзката между приема на натрий и риска от смърт", каза професор Ци, цитиран от БГНЕС.

Изследователите са анализирали данни от 501 379 души, които са участвали в UK Biobank. Между 2006 и 2010 г. участниците са попитани колко често добавят сол към храната си. Лицата, които са избрали да не отговорят, не са включени в анализа. Учените коригираха анализа въз основа на фактори, които биха могли да повлияят на резултатите, като възраст, пол, раса, индекс на телесна маса (ИТМ), тютюнопушене, консумация на алкохол, физическа активност, диета и общо здравословно състояние. Участниците в проучването са наблюдавани средно девет години. За преждевременна се счита смърт, настъпила преди 75-годишна възраст.

При тези, които обичат да хапват по-солено, рискът от ранна смърт е с 28% по-висок в сравнение с тези, които никога или рядко използват солницата. Проучването установява и по-ниска продължителност на живота сред хората, които винаги добавят сол. На 50-годишна възраст продължителността на живота на жените и мъжете, които постоянно добавят натриев хлорид в чинията си, намалява съответно с 1,5 и 2,28 години. Тези рискове са леко намалени при хората, които ядат много плодове и зеленчуци. Както обяснява професор Ци, те са основен източник на калий, който има защитно действие.

"Доколкото ми е известно, нашето проучване е първото, което оценява връзката между добавената сол в храната и преждевременната смърт", казва той. - "Това предоставя нови доказателства в подкрепа на препоръките за промяна на хранителното поведение.

Ученият смята, че дори малко намаляване на приема на натрий чрез намаляване на добавената на масата сол или избягване на допълнителни порции от подобрителя на вкуса може да доведе до значителни ползи за здравето.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: