Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Лукс ни чака в новите спални вагони на БДЖ
Автор: Екип Burgas24.bg 17:27 / 13.08.2012Коментари (5)1687
© в. Монитор
С душ кабина, климатик и камери разполага всеки един от новите спални вагони на БДЖ. Шест от луксозните придобивки са вече в хангар на железопътното депо за пътнически превози в Пловдив, където основна грижа на охраната е да ги опази от посегателства на графитаджии.

"Денонощно бдим да не ги окепазят, защото са супермодерни и луксозни", признава един от пазачите. Общо 30 нови спални вагона са поръчани от БДЖ да се изработят от турската компания Turkish Wagon Company - TUVASAS. Всички те отговарят на съвременните изисквания за комфортно, безопасно и бързо пътуване. Пригодени са да се движат със скорост до 160 км/час. Според експерти обаче ходовата част на новите вагони може да се движи без проблеми дори с 200 км/час.

До края на годината у нас ще пристигнат още 10 от новите спални вагони, пет от които са специално пригодени за трудноподвижни лица. В момента английската компания "Корейл Рейл" тества първите шест вагона в Пловдив, чиито изпитания се очаква да приключат успешно до края на август.

"Най-интересното е, че за първи път в Европа у нас ще бъдат сертифицирани вагони по техническа спецификация за оперативна съвместимост. Това означава, че с този сертификат вагоните могат да пътуват във всяка държава от Европейската общност без никакви допълнителни условия", съобщи Цветан Минчев, ръководител отдел "Пътнически вагони" към "БДЖ Пътнически превози" ЕООД. Той уточни, че придобивката предлага много висок комфорт за спящите във влака.

Всички вагони са климатизирани, като температурата може да бъде регулирана индивидуално във всяко купе. Броят на леглата в купе са по три, които могат да се сгъват и да станат седящи места. Тримата пътници разполагат с шкафче за дребен багаж, закачалка за по-дълги дрехи и отделно багажно за по-обемисти куфари. Отделно от това спящите имат компактна мивка в купето с топла и студена вода и голямо огледало над нея. Ако някой от тримата иска да спи, а съседът му по легло - да чете, също няма никакви проблеми. Край леглата има индивидуално осветление, което не пречи на останалите пътници. Самото купе също е оборудвано с осветление, което може да се регулира.

Във всеки вагон има по 10 спални кабини, на които се полага освен общ санитарен възел, така също дори и душ кабина. До тях е позиционирано купето на шафнера, който може да прави на пътниците еспресо от кафемашина, има хладилник и микровълнова фурна.

Вагоните отговарят и на изключително важното условие да са пожаробезопасни. Те са изградени изцяло от материали с клас на горимост В. Освен това имат изградена пожароизвестителна система от най-нов вид, която реагира на температура и дим. Коридорите се наблюдават и от камери с цел по-висока безопасност за пътниците. Вратите на вагоните са немски и се затварят автоматично, щом влакът вдигне скорост над 5 км/час. Те са пригодени и за хора със зрителни проблеми.

Когато композицията спре, се включва аларма, която указва на слепи хора, че могат да слязат. Челните врати са също автоматизирани и могат да се отварят от пътниците с бутони.

Интериорното оформление на вагоните също е на ниво. Подовото им покритие е в тъмносин цвят, седалките са в светлосин, а останалите елементи по интериора са в сивата гама. Вместо пердета купетата разполагат с щори на прозорците. Пушенето, разбира се, навсякъде в новите спални вагони е забранено.

Източник: в. "Монитор"




Още по темата: общо новини по темата: 225
28.03.2024 »
14.03.2024 »
08.03.2024 »
23.02.2024 »
26.01.2024 »
30.12.2023 »
предишна страница [ 1/38 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
И с новите вагони ще се случи същото,каквото и със старите: почупени стъкла, надраскани и покъсани седалки. Тоя народ не заслужава нищо ново, да кара на доизживяване, докъде може.
Aнонимен
на 13.08.2012 г.
-5
 
 
спални вагони ?!?! да вземат да модернизират с по-бързи темпове линията София - Бургас. И вместо за 7ч да се взема разстоянието за 4ч. така няма да има нужда от спален вагон защото кой спи за 4ч. или тук се разчита, че тази година ще се движи 7ч догодина 8, за да се наспиват по-добре пътниците ... можеше спокойно с тези пари да се изплатят Дезирата или да се купят купейни вагони!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Реформи в БДЖ
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: