Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Люба Кленова: Ако се задържи прогнозата за времето, ще бъдат открити още ски центрове в Боровец
Автор: Габриела Ганев 13:00 / 11.01.2023Коментари (0)574
©
Заместник-кметът на община Самоков в Люба Кленова в интервю за сутрешния блок "Добро утро, България“ на Радио "Фокус“

Днес си говорим за зимния сезон, който наблюдаваме в един от зимните ни курорти, а именно Боровец. На пряката ни телефонна линия вече е Люба Кленова – зам.-кмет на община Самоков. Добро утро.  

Добро утро.  

Г-жо Кленова, какъв сезон наблюдаваме в Боровец? Знаем, че на места в страната липсата на сняг оказа влияние върху посещаемостта от туристи. Каква е картинката в Боровец?  

В Боровец картинката е идентична, както навсякъде. За съжаление е много по-различен сезон от това, което сме имали досега. КОВИД кризата беше предишните 2 години, сега се сблъскахме с други предизвикателства на природата и към момента липсва сняг, така че да може да се функционира зоната нормално и да се упражняват зимните спортове. Като начало, още когато събирахме данните за предварителните резервации в края на месец ноември-декември, сезонът се очертаваше да бъде много добър от гледна точка на предварителния почти до своя край, който традиционно е март месец, началото на април. Но липсата на сняг доведе до доста анулации, включително и за празниците Коледа и Нова година, което се отразява крайно неблагоприятно върху бизнеса, с което визирам хотели и ресторанти на място в курортен комплекс Боровец, а също така и Мальовица, където са на територията на Община Самоков, освен Боровец има и курорт Мальовица, и съответно малки курортни места, каквито Говедарци, Мала църква и Маджаре.  

Т.е. наблюдаваме към момента анулирани резервации, точно това, което исках да ви попитам и аз?  

Боровец работи традиционно от години зимните месеци. Основният пазар, който присъства, това са туристите от Великобритания, което продължава да е тенденция, която се запазва. Те идват организирано с туроператори. В доста от случаите там, където не можем да предоставим услугата ски уроци, те се отказват. Основната цел на тяхното идване тук е карането на ски. Когато не можеш да упражняваш зимните спортове, вече и алтернативната програма, която аз мога да кажа, че на територията на нашата община има такива възможности, не е достатъчно задоволителна, за да отговори на техните очаквания, и за съжаление имаме анулации, което е факт. Имаме анулации и от други туристи. Това, което беше по-различно тази година от предходните години, е, че резервациите се правиха доста отрано. Хората можеха да планират, и хотелиерите също имаха някакъв поглед напред, какъвто не беше точно случая през последните 2 години, които бяха белязани от пандемични условия. Там се разчиташе на резервации в последния момент, съответно и откази в последния момент. Както казвам, липсата на сняг, доста топлото време тази година доведе до доста необичайни условия и нови предизвикателства, с които се среща и сблъсква браншът и тази година, които разбира се ще преодолеят по един и друг начин. Каква цена ще се заплати, това ще видим по-късно. Но към момента и към днешна дата ски зона Боровец, сега, говорим за нея, тъй като тя е най-голямата на територията, не е отворила с капацитет дори 50%. И липсата на снеговалеж, от една страна, доведе до липсата на сняг на пистите, но от друга страна твърде високите температурите не позволиха системите за производство на технически сняг да могат да обезпечат поне една част от зоната - там, където има такива системи, а то е почти на 90% покрита със системата за производство на изкуствен сняг, да се произведе такъв и да има. Други години, въпреки по-високите температури, е имало възможност да се прави сняг и е имало - поне на 50% зоната е била покрита. За съжаление тази година нещата вървят в малко по-различна неблагоприятна за всички нас посока.  

Значи все още частично остава отворена ски зоната за туристи?  

Точно така. Към дата 11-ти все още частично е отворена зоната. От вчера започна да вали малко сняг, паднаха малко температурите. Това, което съобщиха колегите, е, че до 2-3 дни, ако се задържат така температурите, а прогнозата е да се задържат такива, ще има възможност да открият още ски центрове в курорта, което е много положителна информация и дава надежда на скиори и сноубордисти.  

Силно се надяваме наистина да се задържат така и подходящи за времето в годината, в което намираме, тъй като наистина просто са рекордни високи са температурите, които имахме.  

Да, очаквали сме топло време, но чак такива топли продължителни периоди не сме мислили, че ще има. Но това е природата, с нея борба трудно можем да водим - равностойна поне. Така че се надяваме на по-благоприятно развитие оттук нататък. Все още сезонът е в разгара си, има време, в което да могат да се карат ски, да може бизнесът да навакса загубеното. Така че ако нещата си дойдат на мястото, предполагам, че ние ще можем да отчетем един сравнително добър сезон накрая.  

Понеже казахте, че тази година наблюдаваме много по-различен сезон от тези, които сме имали до момента, и всъщност голямо влияние оказва липсата на сняг и топлото време, има ли обаче още нещо, което влияе на посещаемостта на туристи? Да кажем как се развива предвид инфлацията потреблението?  

Това мога да кажа пак на база на данни в края на сезона. По-голяма част от бизнеса на място стартира сезона с едно увеличение на цените от 20-30%, което е логично с оглед на непрекъснато растящите цени на основните енергоизточници. Твърде високите цени на газ много объркаха сметките, тъй като курортен комплекс Боровец, вървейки в посока да бъде един зелен курорт, от години е почти на 100% газифициран. Т.е. в момента хотелиерите, имаме доста големи хотели от към капацитет и обеми, се сблъскват с твърде високата цена на газа и липсата на помощ от стана на държавата, някакъв вид компенсации за бизнеса, които по някакъв начин да могат да поемат част от това бреме. Електричеството, водата, липсата на кадри също така - това са едни проблеми в бранша, които се натрупаха през годините, и които всяка следваща година се изострят. Тези проблеми са доста голямо тегло на бизнеса и пречат. Той в момента работи с нуждата и желанието да осигури кадрите, но вече не мислим в посока качество на кадрите. Т.е. всеки се бори да има на място назначен човек, независимо какво качество на услугата предлага той. Т.е. малко вече отиваме в друга плоскост, която за съжаление не би трябвало да е така, тъй като туристическият бранш е бизнес, който работи директно с клиента. Работейки с клиента, ти си в постоянен контакт с него, и ти трябва да предлагаш не просто услуга, но трябва да предлагаш услугата на високо качество, за да може да се очакват добри резултати. Но тази криза с човешкия фактор не е само в този бранш, но много силно се усеща тук, тъй като работата е директно с клиенти. Така че много са местата, логично е увеличението на цените, логично е тези цени в даден момент да спират някои от досегашните клиенти да се възползват от услугата, но пък тенденцията през последните няколко години е, че виждаме, че клиентите и туристите, тези, които обичат да пътуват, се насочват към все по-високо категорийни хотели, което означава, че факторът цена в случая не е водещ в случая при място за настаняване.  

Хората търсят качество.  

Точно така. В тази връзка мога да кажа, че борейки се за кадрите – да, всекидневна е тази борба да се опитваме да намерим по-качествени хора. Но пък от друга гледна точка през последните няколко години хотелиерите в Боровец направиха доста по отношение на инвестиции в своята база. Много от хотелите са на 100% реновирани в съвременен, модерен стил, което е много показателно за желанието им да развиват туристическия продукт на едно по-високо ниво и да предоставят по-високо качество продукт и услуга.  

Това е много важно, защото наистина смятам, че имаме какво да покажем и какво да видят туристите, не само българските, но и чуждестранните разбира се.  

Категорично. Предимствата ни са много и много големи, както казваме дори ние тук в по-малък Самоков, макар че общината ни е една от големите в Софийска област, имаме море, планина, поля, като казах море, визирам язовир Искър. Но все пак - имаме си и водата, имаме си и планината, имаме си и реките, имаме си и спа-то, и ските, така че какво може повече да желае човек, освен да се грижи за това, което има, и да го представя по най-привлекателния начин на тези, които все още не са го видели.  

Много благодаря за отделеното време. Наистина се надяваме нещата изобщо с туристическия бранш, дори не само в Боровец, ами навсякъде, да се оправят, и да имаме един подем на туризма, да се усещат все по-малко липсата на кадри, да се усеща все по-малко инфлацията, която както казахте и вие неминуемо оказва влияние върху цените на услугите, няма как. И се надяваме да видим едно подобрение.  

Всички се надяваме. Вярвам, аз съм оптимист и вярвам, че с общи усилия тогава, когато държавата е на мястото си, местната власт също, и бизнесът, и всички обединят усилията си  и тръгнат в една обща посока, нещата ще се получат. Т.е. няма как да не се получат. Необходимо е време и усилия, и постоянство, както за всичко останало.



Още по темата: общо новини по темата: 396
21.01.2024 »
05.01.2024 »
02.01.2024 »
13.12.2023 »
28.11.2023 »
26.11.2023 »
предишна страница [ 1/66 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Януари 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Национална баскетболна лига сезон 2023/2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: