Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Люта чушка "български дух" атакува световните пазари
Автор: Екип Burgas24.bg 13:12 / 09.11.2022Коментари (0)398
©
Всичко, което правим, го правим с голяма любов. Всеки ден чушките ни карат още повече да горим в това, което правим. Черпим вдъхновение от всякъде. Светът е доста бързо променящ се и всеки ден излиза нещо ново. Лютите чушки имат приложение в кулинарията, в козметиката, в медицината. Това ни вдъхновява, защото виждаме и предизвикателство. Например, да видим дали може да се комбинира люто със сладко, дали можем да започнем да правим хранителни продукти, хранителни добавки. Така ще навлезем в нови сегменти. Това каза Славена Родинова, собственик на "Люта ферма", в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова. 

В началото компанията започва работа с над 300 сорта чушки, но сега са по-малко, сподели събеседничката. "Защото през годините разбрахме вкусовете и предпочитанията на хората. Има чушки с изумителен вкус, не само лютивина. Към момента отглеждаме над 70 сорта".

"Тук, в България, любимият сорт е "халапеньо". Тя не е типична за страната ни и е мексиканска чушка, но не е много люта. Хората започват да познават все повече сортове чушки, не само шипката, която е най-популярна". 

Фермата разработва в продължение на осем години нов сорт чушки. Следват две години на лабораторни изследвания и тази пролет сортът вече е получил международен сертификат, че е записан във всички световни книги, като името на сорта е "български дух", разказа Родинова.

"Много вълнуващ момент бе получаването на този сертификат, защото село Страшимирово, където е нашата ферма и където създадохме този сорт, беше наредено до мексикански и американски университети, в които множество учени се занимават само със създаване на нови сортове. В България максималната лютивина, която вирее, е до 30 000 сковила, а ние създаваме чушка близо 1 млн. сковила. За нашите четири сезона, за нашата почва и климат това не е нещо стандартно и е наистина причина за гордост".

Вече има интерес, както от чужбина, така и от България. Разработен е нов продукт със сорта "български дух", който скоро ще се появи на пазара. Сортът ще се продава  под формата на хранителен продукт, семена, разсад и прясна чушка.

В момента компанията си партнира с Полша и с Китай, разкри собственикът на "Люта ферма". "Тази година започнахме, като за работата в Китай ни помага фактът, че нашите продукти имат история, а там това е изключително високо ценено. В Полша ни помага това, че продуктите ни са изключително иновативни и различни и почти нямат аналог на това, което правим в световен мащаб. Ние правим продукти само от чушки, не слагаме в тях допълнително нито други зеленчуци и плодове. Залагаме само на вкуса и лютивината на конкретен сорт люта чушка".

Относно веригите на доставки и проблемите със забавянето гостенката каза, че през последните години това е било сред основните проблеми, както и покачването на цените на транспорта. 

Компанията съществува официално от 2016 година, като това е изцяло семеен бизнес, каза още Родинова. "За щастие лютата култура, лютите продукти в световен мащаб стават все по-популярни и модерни. Интересът към лютия вкус се засили и благодарение на пандемията, когато хората останаха вкъщи, започнаха да експериментират в кухнята и лютото бе един от най-предпочитаните вкусове". 

За продажбите по време на пандемията Родинова каза, че във всяко лошо нещо има и нещо хубаво и е важно да можеш да се адаптираш. При нас продажбите скочиха доста нагоре.

Това, което се прави във фермата, за да се справи бизнеса с настоящите кризи, е да се оптимизират работните процеси, което до голяма степен помага в това да отскочим да се адаптираме и да продължим успешно напред.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Парламентарни избори 2023 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: