Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
МУ - Пловдив отбеляза успехи в обучението на бъдещи лекари
Автор: Екип Burgas24.bg 16:23 / 07.05.2023Коментари (0)465
Медицински университет – Пловдив и Ветеринарномедицински факултет на "Тракийски университет" – Стара Загора сложиха началото на едно ползотворно сътрудничество в обучителните технологии на млади лекари.

Подобряването на практическите умения на лекарите се случва с помощта на животински модели. Това заяви проф. д-р Благой Маринов - зам.-ректор по научноизследователска дейност на МУ-Пловдив.

“В рамките на две години проведохме пет такива обучения за поставяне на хранопроводни протези и лигиране на разширени вени на хранопровода. Водещ инструктор в тези обучения е асистентът към симулационния център д-р Никола Боянов", заяви проф. Маринов.

Заместник-ректорът на МУ-Пловдив добави, че в рамките на тези пет обучения са преминали над 30 млади гастроентеролози, които са усвоили достатъчно добре уменията за поставяне на хранопроводни протези и лигиране на варици на хранопровода, като по този начин да бъдат от помощ за своите пациенти.

"На първо място едно такова сътрудничество е важно, защото промотира академичния обмен между университетите, а на втори план става въпрос за финансова ефективност. Никой университет няма смисъл да поддържа скъпоструващи структури, които да използва по няколко пъти в годината и тук е мястото на нашето сътрудничество", добави той.

"Радваме се, че в екипа ни участват различни учени. Сред тях са д-р Боянов от Медицински университет-Пловдив, проф. Паскалев от Стара Загора, управителят на Университетската болница проф. Симеонова и екипът, който е с наши анестезиолози", допълни проф. д-р Тодор Стоянчев.  

Той сподели, че се надява сътрудничеството да се разшири и да се сформира по-голям център, който да обслужва различни интереси от университетите в България и в чужбина.

"Аз лично съм много доволен и останах с много позитивни впечатления. Научих много за краткия период, в който се състоя курса. Това бе едно изключително добро обучение с много неща, които могат да се видят и да се запомнят. Усвоих поставяне на хранопроводни протези с доста повторения и поставяне на варици на сърце", заяви младият д-р Асен Йотовски.

Д-р Гергана Куюмджиева, която също участва в придобиване на практически умения коментира, че със сигурност това, което им е било показано на курса, ще им даде възможност да бъдат много по-подготвени за реалната среда на работа, което не би се случило, ако единствено са наблюдатели на самата манипулация.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Почина патриарх Неофит
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: