Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
МУ-София изпрати Випуск 2021 г., 579 млади лекари положиха Хипократова клетва
Автор: Екип Burgas24.bg 20:24 / 09.02.2022Коментари (0)1073
©
579 млади лекари от Медицинския университет в София положиха Хипократова клетва днес, предаде репортер на Sofia24.bg. Сред тях 274 са българи, 53 от които са отличници. Трима от абсолвентите се дипломират с пълно отличие и на церемонията им бяха връчени тържествено отличията "Златен Хипократ".

Церемонията се състоя от 10 часа тази сутрин в зала 1 на НДК, а на нея присъстваха президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, премиерът Кирил Петков, както и кметът на София Йорданка Фандъкова. Също така в церемонията взеха участие и министърът на образованието акад. Николай Денков и министърът на здравеопазването Асена Сербезова.

Председателят на БЛС Иван Маджаров и ректорът Лъчезар Трайков също присъстваха на връчването на дипломите на абсолвентите.

Президентът Румен Радев акцентира, че за първи път толкова официални лица са на церемонията по завършване на випуска.

"Едва ли ръководството си спомня друг случай да присъства вицепремиер, президент, премиер, министри. Здравето на българина е във фокуса на държавното ръководство", коментира той.

"Пандемията от коронавирус оголи проблемите на българското здравеопазване, че има консенсус за дълбока трансформация на българския модел, върна в огромна степен престижа на българския лекар, повдигна въпроси как да бъде извършена трансформацията на този модел, какви средства са необходими, по кои пътища можем да тръгнем", допълни президентът по време на речта си. 

Важно е да уточним, че в края на следването си половината от завършващите лекари са заявили, че искат да останат в България, въпреки изпитанията, които ги очакват.

"Не се съмнявам във вашата амбиция, отговорност и успех, защото познавам силата на клетвата – малко са професиите, които са обвързани с полагане на клетва да служиш за живота и здравето на другите хора“, заяви държавният глава на Република България. Според него церемонията е не само ритуал, а отговорност към бъдещето на страната ни.

"Бъдете горди, че сте български лекари, всички ние разчитаме на вас", каза от своя страна премиерът Кирил Петков. Той поздрави младите лекари и наблегна на това, че им предстоят трудни избори и такива,при които трябва да избират между две лоши неща.

"Избрали сте една нелека професия, която обществото е натоварило с много очаквания. Тя отбеляза важността на знанията, но и на едно по-висше познание - добротата и емпатията, както и екипната работа с медици и пациенти", каза здравният министър проф. Асена Сербезова.

Церемонията протече при спазване на всички противоепидемични мерки. Близките на абсолвентите не присъстваха, но имаха възможност да наблюдават церемонията в специален онлайн канал.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Алексей Навални почина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: