Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
МВР с препоръки по пътна безопасност за новата учебна година
Автор: Екип Burgas24.bg 16:54 / 07.09.2015Коментари (0)1641
© Burgas24.bg
Всяко начало на учебната година е изпълнено с радостни вълнения, празнично и приповдигнато настроение, детски, младежки и родителски емоции. Хиляди първолаци за първи път влизат в училище за среща с нов и непознат свят, други за пореден път заемат местата си в класните стаи след недългата лятна ваканция, а много от порасналите вече деца за последна година ще бъдат ученици и с нетърпение очакват абитуриентските празници.

Факт е, обаче, че поради травми от пътни инциденти тази година не малко ученици няма да тръгнат навреме на училище. Има и деца, които за съжаление никога повече няма да прекрачат училищния праг, защото са загубили живота си при катастрофа на пътя.

За да бъде подобрена безопасността и сигурността на децата на пътя, отдел "Пътна полиция" при Главна дирекция "Национална полиция" съветва учениците да не забравят, че е важно да се научат да се пазят сами на пътя. 

Препоръчително е заедно с родителите си, учащите да си преговорят най-безопасния и кратък маршрут от дома до училище и обратно, както и основните правила за движение като пешеходци.

Действията, които никога не трябва да се пропускат са: да се пресича при зелена светлина на светофара; движието да се извършва по тротоара и да се използват изградените подлези и надлези за пешеходци; да върви по банкета, отляво, срещу автомобилното движение.

От МВР съветват още да се използват светлоотразителни жилетки или елементи, които могат да се закрепят за облеклото или ученическата раница.

Закъснението за час не е повод за нарушаване правилата за движение на пътя, а ако кръстовището е оживено, пресичането с основната група пешеходци или с друг по-възрастен човек е препоръчително, припомнят още от МВР.


От институцията припомнят на всички родители, че не бива да забравят най-важното -  безопасността на детето си. Детето е най-уязвимо, ако остане само, без наблюдение и контрол от възрастен. 

Основен съвет за родителите на първокласници, е преди началото на учебната година да уточнят с малчуганите най-безопасния и кратък маршрут от дома до училище и обратно. Преминаването неколкократно по маршрута заедно с бъдещия ученик, също е наложително.


Желателно е в началото и в края на учебния ден да се осигури придружаването от родител или друг възрастен роднина или близък от и до училищния вход. Най-важен е личният пример, който детето вижда, затова не бива да се правят компромиси с пресичането на пешеходна пътека при червен светофар.

От полицията отправят апел към шофьорите да не забравят, че децата са уязвими на пътя - те тепърва се учат да се пазят сами. Шофирането в близост до детско или учебно заведение задължава спазването на ограничението на скоростта. Задължителна е и готовността за незабавно спиране - обикновено децата се движат на групи, но често някое от тях е изостанало и бърза да настигне другите. В този момент то забравя, че е на пътя и че там има други правила, припомнят от МВР. 

Друг важен съвет е никога да не се спира върху пешеходната пътека. Това може да провокира децата да потърсят друго място за пресичане на пътното платно и да попаднат в риск от пътен инцидент.

Около учебните заведения скоростта трябва винаги 
да е под максимално разрешената. Често децата се движат към или стоят на спирките на групи и разговарят, без да забелязват, че са слезли от тротоара и са опасно близо до автомобилния поток, призовават от институцията.




Още по темата: общо новини по темата: 302
16.09.2023 »
15.09.2023 »
15.09.2023 »
15.09.2023 »
15.09.2023 »
15.09.2023 »
предишна страница [ 1/51 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: