Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
МВР съобщава кога ще имаме нови лични документи с чип
Автор: Екип Burgas24.bg 11:22 / 05.04.2023Коментари (0)1195
©
МВР ще представи днес график и концепция за изработването на новите лични документи, съобщиха от вътрешното ведомство. Новите лични карти, паспорти, шофьорски книжки с чип са чакани още от 2016 г., но едва сега проектът започва да се реализира. Съдбни дела и прекратена процедура бяха две от причините за забавянето. 

Българските карти за самоличност от ново поколение се очаква да се появят в средата на 2024 г., обяви през януари в прессъобщение германската технологична група Mühlbauer ID Services GmbH , която е част от консорциума, участващ в проекта на стойност 240 млн. лева.

Министерството на вътрешните работи представи подробности за новите лични карти през януари, защото проектът навлезе във фазата на спецификациите.

По план новите лични документи трябва да съдържат в себе си електронен чип с биометричните данни на гражданите – снимка и пръстови отпечатъци. Идеята на този носител е чрез него хората да могат да се идентифицират електронно пред институциите, което пък е ключово за евентуално изграждане на е-управление.

Първият етап от проекта предвижда изграждането на Централизиран център за персонализация и обновяването на Центъра за обществено записване в София. След това неговата инфраструктура ще бъде свързана със системите на МВР и полицията на България. За целта ще бъдат наети екипи, базирани в България и Германия, става ясно още от изявлението на Mühlbauer преди три месеца.

През декември 2022 г. българското МВР подписа договор с германския технологичен концерн Mühlbauer ID Services GmbH в консорциум със S&T за създаването на новата система за издаване на български документи за самоличност. Договорът е за 10 години и съдържа няколко вида документи за самоличност, като паспорти, лични карти, свидетелства за управление на МПС, разрешения за пребиваване и други.

Двете компании ще трябва да изградят централизираната система за новите лични документи заедно с цялата прилежаща инфраструктура за тяхното издаване и регистъра, като ще трябва да ги поддържат в продължение на 10 години. Другата част от заданието е да доставят над 1 млн. бланки за паспорти и 2,8 млн. бланки за лични карти. Освен това ще трябва да построят сградата, която ще се използва за целите, съобщават от "24 часа".

Търгът беше първоначално обявен още през 2016 г.,но после беше прекратен. През 2018 г. беше обявана обществеена поръчка, спечелена от германския концерн. Последва съдебно обжалване, което проточи процедурата. В крайна сметка жалбата на другия участник в процедурата бе отхвърлена.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: