МВР задължава частните гардове да са с униформи

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
16:45 / 29.07.2016
1041
Частните охранителни фирми ще са длъжни да обявяват предварително автомобилите, с които се извършва охрана на физически лица, а гардовете ще носят отличителни белези, като ще носят униформи. 

Това е записано в проекта на наредба за начина, по който ще се извършва охраната на физически лица. Тя е подготвена във връзка с новоприетия Закон за частната охранителна дейност.

Според проекта охранителните фирми ще подават заявления до МВР, в които ще посочват "вида на обекта", който ще бъде охраняван, възложителя на договора за охрана, постоянен адрес на охраняваното лице, вида на охраната - въоръжена или невъоръжена, както и данни за автомобилите, с които се извършва охраната - номер, марка, модел и цвят на автомобила. Ако се наложи спешна смяна на тези данни, те ще се вписват в маршрутна книжка.

Собствениците на охранителните фирми пък ще имат задължението да контролират съхранението на оръжие, да провеждат ежедневен инструктаж за охрана и безопасност и да не допускат охрана от гардове, които не са минали съответната подготовка. Личните охранители ще имат служебна карта, отличителен знак и униформа.

Шефовете на охранителни фирми ще отговарят и за изготвянето на правила, по които да се извършва личната охрана, както и етични норми на поведение на гардовете. Ще се изготвят и указания за "проява на максимална бдителност за поведението на лицата в близост до охранявания обект", както и за това гардовете да не провокират гражданите, "включително и чрез демонстративно носене на оръжие и/или помощни средства". Мерките, взети от МВР, идват след случаите на побои на частни гардове над граждани.


Източник: Монитор

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Ето кой е загиналият при инцидента с Кирил Петков
Д-р Миндов: Почва като обикновена вирусна инфекция
Борисов попита защо правителството на Кирил Петков не е сменило р...
Експолицаят Караджов, осъден на доживотен затвор се е барикадирал...
Лоши новини за любителите на лова у нас
Кирил Петков с първи коментар след катастрофата


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).