Мачу Пикчу в Перу ще помага да се проучи българският Перперикон

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
13:16 / 04.04.2023
394
"Тайнствената история на Америка отново ме зове. Ето, че след голямото ми пътешествие в Мезоамерика през 2017 г., на 6 април 2023 г. поемам към Южна Америка в джунглите на Боливия и Перу и към високите върхове на Андите. Този път цел е великата цивилизация на инките – Наска, Куско и, разбира се, бляскавата им планинска цитадела Мачу Пикчу.", съобщи проф. Николай Овчаров.

"Още преди четвърт век нашите журналисти нарекоха разкривания от мен скален град в Родопите Перперикон "българския Мачу Пикчу". Междувременно голяма част от него бе проучена чрез мащабни разкопки, финансирани от българската държава. И вече е толкова известен, че водещи световни учени като видния британския изследовател Филип Кар-Гом наистина го нареждат в своите класации до прочутия град на инките. Сега предстои да се видят приликите и разликите между двата скални града, отдалечени на хиляди километри един от друг.", допълва той.

"Читателите знаят, че във времето, когато не проучвам прекрасните археологически паметници в България, обичам да пътешествам по света. Разбира се, водещо в моите пътувания е изучаването на миналото на различни народи. Това ме отведе в забравените градове на кхмерите в Камбоджа, по следите на първите хора в Танзания и Кения, край великолепните храмове на Индия, Китай, Виетнам, Бирма, Шри Ланка и на редица други места. А в много от тези случаи тези пътешествия се превърнаха в пътеписни книги, разказващи за различните човешки култури.", пише археологът.

"Именно такава бе публикуваната през 2019 г. книга "Индиана Джоунс в храма на ягуара", водеща читателите сред паметниците на невероятната цивилизация на маите в Мезоамерика – днешните държави Мексико, Гватемала и Хондурас. А сега предстои да се срещна и с другата велика американска култура – тази на инките. И се надявам от това да излезе още една интересна книга.", отбеляза професорът.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Цената на агнешкото: От 17 до 28 лева за килограм, но засега!
Утре: Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за...
Архитектурният шедьовър на България, в който може да видите лика ...
Борисов категоричен: Преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ може да има, но...
Има ли причина да се притесняваме за цените на горивата по празни...
Кой лъже за ваксините срещу коклюш?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).