Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Майки се обявиха против тормоза над родилки в болниците
Автор: Екип Burgas24.bg 08:43 / 27.02.2015Коментари (4)1133
© Impact Press Group
Майки се обявиха против тормоза над родилки в лечебните заведения у нас. Според жените у нас е често срещано грубо отношение към бъдещите майки, а медицинският персонал и дори лекарите си позволяват да използват обидни епитети.

От организацията "Родил­ница" дори са изпратили писмо до здравното министерство с искане да се извърши независима международна оценка на предлаганите грижи в родилните отделения в страната, за да се види дали нивото им отговаря на световните тенденции. Според майките такава оценка може да се извърши по критерии, предоставени от Световната здравна организация и успешно приложени в редица европейски държави.

На сайта на организацията пък е публикуван и наръчник за бъдещите родители, какво трябва да знаят за правата си, когато отидат да раждат, и срещу какво поведение на медицинския персонал могат да подадат жалби, пише "Монитор".

"Родилките са подложени на вербално и емоционално насилие, което включва грубо отношение, заплахи, хокане, крещене и преднамерено унижаване", обяснява Мина Парчева, която е съучредител е на сдружение "Родилница". Миналата година организацията провела кампания срещу вербалното насилие спрямо родилки.

"Организирахме акция, в която над 40 жени изпратиха писма с разкази за преживяно насилие по време на раждане до Министерството на здравеопазването. Те все още чакат отговор на писмата си, близо година по-късно", обясняват от организацията.

Те допълват, че най-често срещаните прояви на насилие над раждащи са небрежността или отказът от грижи физическото насилие и емоционалното насилие. Според майките небрежност е когато жените са оставени да раждат без подкрепа в рамките на медицинската институция. Жените споделят за акушерки, които са им казали, че не желаят да ги безпокоят родилки с напъни, защото спят, гледат телевизия или си говорят помежду си и в резултат няколко от бременните раждат без професионална помощ.

Проявата на небрежност се използва също и като системно наказание и средство за разубеждаване при несъгласие с акушерската система. Например раждащи се оставят да чакат за прием в болницата, за да се научат да ходят редовно на женска консултация, твърдят от "Родилница". Вер­балното или емоционално насилие пък включва грубо отношение, заплахи, хокане, крещене и преднамерено унижаване. Например груби и агресивни нападки към жената и нейната сексуалност от типа на: "Като го правеше ти харесваше, а сега защо викаш?" Или заплахи относно здравето и живота на бебето - "Нищо не правиш! Ще си задушиш детето!", казано по време на напъните.

Принуждаването на же­­ните да напъват по команда, когато нямат напъни, или пък да не напъват, когато напън не може да бъде спрян, също е вид емоционално насилие. Много жени ги е страх да повикат за помощ, за да не им се скара някой от медицинския персонал, пише още в писмото на майките. Те обясняват още, че непредоставяне на информация или изопачаване на информацията, за да се съгласи раждащата на определена процедура, е вид емоционално насилие. Например: "Бебето е много голямо, трябва да се извърши секцио", а се оказва, че плодът е с нормални размери. Непредоставянето на информация за новороденото също е вид насилие, както и ограничаването на достъпа на майката и бащата до новороденото им бебе, с обяснението, че такива са правилата в болницата.

Физическото насилие може да включва шамаросване на раждащата по време на напъни през лицето или по тялото, натискането на ръцете и краката на жената, за да лежи по гръб. Майките се обявяват и против лекари, които дават лекарства за предизвикване на раждането с думите "няма да те чакаме цял ден".









Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Съпричастна съм към темата. Никога няма да забравя своето раждане, при което така наречената "лекарка" влезе сутринта и вместо "Добро утро" ми каза: "Ти сега ли намери да ми раждаш ма, в 8 сутринта, заради теб ще си изпусна визитацията". Запомних го за цял живот и винаги я кълна, когато се сетя за нея, въпреки че това е грозно. Това, че много искаш пред името ти да има "д-р", не означава, че от теб става лекар. Ще кажа и това, че в продължение на 14 часа преди нея, за мен се грижеха други доктори, които бяха истински лекари, с цялата прелест на тази хуманна професия. Благодаря им искрено. Защо ми се падна този боклук не знам, но мисля, че и самото лекарско съсловие трябва да си защитава авторитета, като изхвърля подобни екземпляри, които ги срамят.
Aнонимен
на 27.02.2015 г.
+4
 
 
Всичко е за пари,ако им се плати достатъчно,могат да бъдат любезни,но въпросът винаги е-колко е достатъчно.В цивилизованите държави акушерката посещава бъдещата майка,а не обратно,и стой до нея по време на цялото раждане,независимо колко продължава,но това не се случва в България-тук и преди 30 години,и сега майката е късметлия,ако бебето и тя оцелеят без травми за цял живот.
+3
 
 
Напълно съм "за". Имам също лоши спомени от неприемливо поведение и отношение при първото ми раждане. Само факта, че излязохме живи и здрави от болницата, ме въздържа от подаване на сигнал. Сега, ако при второто раждане има подобни изпълнения, няма да им бъде простено, ще ги посочвам поименно, дори със снимков материал. Абсолютно недопустимо е акушерките и други жени от персонала да се държат арогантно, нахално, грубо, цинично с раждащите жени, сякаш самите те не са минали по този път и не знаят какъв момент е това за всяка жена.
+2
 
 
Изроди в престилки. После що ги биели ?!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Застреляха Алексей Петров
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
Обвиниха Лена Бориславова във фалшификация на документи
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: