Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
"Маймуна гадна!" резна главата на хубавата Офелия Кънева (ВИДЕО)
Автор: Екип Burgas24.bg 08:42 / 26.01.2018Коментари (0)8750
©
Моментално уволнение на шефката на Държавната агенция за закрила на детето Офелия Кънева поиска премиерът Бойко Борисов вчера. Временно поста пое д-р Валентин Димитров, заместник-председател на агенцията. Повод за гнева на Борисов стана бруталното насилие на обитатели на дома за деца и младежи с увреждания "Хризантема" в Габрово. Според премиера Кънева не е предприела адекватни мерки срещу него.

Скандалът тече от няколко дни, след като bTV пусна запис как една от служителките на дома удря дете през ръцете и го нарича "Маймуна гадна!". Медицинската сестра Донка Калчева заплашва дете, че ще му счупи ръцете и ще му скъса ушите, удряйки по матрака му. "Мискинка мръсна" и дори нецензурни изрази са част от други записани реплики.

Записа направила бивша служителка, която напуснала, след като никой по думите ѝ не обърнал внимание на подаваните от нея жалби. Заради случая Борисов прати Главния инспекторат на Министерския съвет да направи пълна проверка на агенцията за децата. Една от задачите на инспекторите е да анализират как е контролирала дали специализираните институции за отглеждане на деца спазват правата им.

В жилището в квартал "Трендафил" се отглеждат десет деца, повечето непълнолетни. Грижата за тях е 24-часова, поверена на 13 души. Двете служителки, упражнили тормоз и физическо насилие, ще бъдат дисциплинарно уволнени. Медицинската сестра Калчева е в отпуск до февруари и предизвестието ще ѝ бъде връчено тогава, а това на на Татяна Донева вече трябва да е връчено.

По случая има 3 подадени в прокуратурата сигнала. В един ден - на 15 януари, пратили шефката на центъра за настаняване Маринела Лазарова (като приложила флашка с кадрите) и кметицата на Габрово Таня Христова. Третият сигнал е срещу самата директорка за това, че повече от година е укривала данните за насилие над деца, което е създавало предпоставки то да се повтори. Това съобщи шефката на дирекция “Социално подпомагане" в Габрово Радостина Братованова пред bTV вчера.

Директорката Лазарова обаче обвини в бездействие прекия си ръководител от дирекция “Образование и социални дейности" в общината Даниела Василева. Защото лично я сигнализирала, като ѝ показала видеоматериала в присъствието на социалния работник, заснел кадрите - Йорданка Милчева. Последният запис е от септември миналата година. По думите на директорката сега Василева заема удобната позиция, че не знаела и не била чувала.

Жената, снимала тормоза, съобщи, че детегледачката от клипа е получила остра забележка, но е останала на работа, като се наблюдавало дали поведението ѝ ще се повтори. Тръгналите междувременно проверки установили, че в дома дълго време не е имало медицинско лице. "От общината казаха, че три пъти са правили конкурс и никой не е пожелал да упражнява тази професия в този център", обясни Братованова.

Районната прокуратура е почнала проверка веднага. Освен държавното обвинение проверки на дома правят и от общината, Агенцията за социално подпомагане и ДАЗД, а от Комисията за защита от дискриминация се самосезирали. “Като кмет ще бъда безкомпромисна към всеки, който си е позволил грубо и недопустимо отношение към децата. Възмутена съм като майка и като жена", казва в официална позиция кметицата на Габрово, пише "24 часа".









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: