Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Малолетни роми публикуваха годежа си в интернет
Автор: Екип Burgas24.bg 09:56 / 27.01.2022Коментари (0)535
©
В интернет се появиха снимки и видеа, за които се твърди, че показват годеж между малолетни роми от квартал "Факултета" в София.

След вълна от негативни коментари близо тричасовото видео с тържеството беше изтрито от интернет пространството.

Експертът по ромска проблематика Христо Николов разказа за традициите в ромската култура, довели до ранния годеж.

Ромската общност е патриархално възпитана и моралът все още не е изчезнал. Традиция е, може би от векове, да се държи на девствеността. Направят белята, а след като това се случи, момичето от срам към родителите си не се прибира вкъщи и отива в другия дом. И това е възможността те да са семейство. Те не подписват граждански брак, който е реален на законодателството. Да, то е в ущърб на всички правни норми, но това е с години традиция, обяснява Христо Николов.

Той е категоричен, че преди повече от 15 години ранните годежи са били обичайна практика в ромските общества, защото момчетата са ходили в казарма. Така, за да не загубят възлюбените си, младежите се вричали още от малки. Конкретният случай обаче определя по-скоро като изключение.

Тук не става въпрос за пари. Оттук насетне той е законният съпруг, без никакви подписи и църковни бракове. Убеден съм, че родителите на тези деца със сигурност съжаляват за тази тяхна постъпка, но няма къде да ходят. Те са пред свършен факт. Дори да приберат това момиченце, дори да ходи на училище, тя ще бъде подигравана. Това е още по-голям бич за една затворена общност, каквато е ромската, добави Николов.

Според Семейния кодекс право да сключат брак преди навършване на пълнолетие имат лица, които отговарят на определени условия. Изключение може да се направи само при основателни причини, навършени 16 г. и писмено разрешение от Районния съд.

Според адвокат Анели Чобанова в подобни случаи Държавната агенция за закрила на детето, социалните служби и прокуратурата трябва да се самосезират и намесят.

Носят отговорност родителите на малолетните, защото малолетният е до 14-годишна възраст. Изцяло родителят упражнява неговите права и реализира неговите интереси. В тази връзка родителят е този, който отговаря за въпросния годеж или предшестващите действия. Той трябва да носи и наказателната отговорност, ако нещо се е случило с детето, заяви Чобанова.

Твърди се, че малолетното момче е от столичния квартал "Факултета". Срещаме се с учителка, която го описва като добро дете.

Не предполагах точно от него, защото е кротък, не създава проблеми. Това е прецедент за нашето училище, но по-скоро е нормално за неговото семейство. Неговият баща каза, че също рано се е оженил. За тях това не е проблем, заяви учителката Мая Ангелова.

По думите ѝ бащата на момчето е обещал да не прекъсва образованието му.

Извиках го, той дойде, обясни каква е ситуацията и на следващия ден започна да идва на училище. Той се притесняваше наистина дали децата няма да му се подиграват, но няма проблем, добави Ангелова.

Открихме и майката на непълнолетното момче. Тя не пожела да застане пред нашата камера, но ни обясни, че идеята на годежа е да покажат, че момичето вече е "във връзка". Увери ни, че бъдещата снаха все още живее при родителите си, а не в техния дом.

От Държавната агенция за закрила на детето заявиха за bTV, че няма подаден сигнал по случая. Няма заведена преписка и в Софийската районна прокуратура.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: