Манастири въртят бизнес с говеда

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
17:19 / 29.07.2016
1035
Монаси и монахини навлязоха енергично в бизнеса със селскостопанска продукция не само, за да оцеляват, но и да ремонтират манастирите, установи репортерска проверка на "Монитор".

Гигинската обител "Св. св. Козма и Дамян", например притежава огромно стадо говеда и крави, от които добива екологично чисто мляко и сирене.

Истински конкурент в този бизнес им са Жабленския и Копиловския манастири, чиито игумен е старокалендареца архимандрит Касиан. 

Той и братството му не са признати от Българската православна църква, от която той се е отцепил преди тридесетина години, но според започнати нашите владици не отказват да се подкрепят с киселото мляко, което произвежда. Монасите на Касиан в село Жаблен развъждат пъстърва, а тези в Копиловци произвеждат плодове и зеленчуци, с които зареждат софийската зеленчукова борса.

Несравнима по количество е продукцията на монахините от Калоферския манастир, където също се отглеждат овце и няколко крави, но сиренето и млякото от тях е за собствени нужди. Сестрите там се издържат основно от отдавани имоти под наем, включително и магазин на столичния бул. "Христо Ботев".

Десетина апартамента в различни квартали на столицата имат и калугерките от Драгалевския манастир. Те се отдават под наем чрез Софийската митрополия, като месечната такса е ниска, но достатъчна за издръжката на сестрите. Затова, апартаментите се предоставят за ползване предимно на свещеници без собствен имот в София, студенти по богословие и хора със скромни доходи, които работят в структурите на Църквата.

Коневъдна ферма пък, имат посестримите им от Клисурския манастир недалече от Берковица. Добитъка там и цялата селскостопанска работа се върти от наети работници. Имат и on-line магазин за селскостопанска продукция. Монахините, които са все млади жени с висше образование, дошли от Македония, поддържат зографско ателие, чиито икони са едни от най-търсените от ценителите към момента. Правят и по поръчки. 

Доходите им позволяват вече години наред да организират летни лагери в манастира за деца от социалните домове в областта. Двадесета поредна година напълно безплатни лагери по време на ваканциите организира за ученици от Неврокопска епархия и мъжката обител "Св. Георги" в Хаджидимово. Доходите за изхранването на децата и екскурзиите (учителките са доброволки), които им организират калугерите са от отдавани под аренда земи и работилници за църковни сувенири.

По дългогодишна традиция Троянския манастир процъфтява икономически от туризъм и производството на троянска сливова ракия със 7 билки, за които се смята, че не само са целебни, но и правят мъжете съвсем не монаси в леглото. В Руенския манастир пък монасите, все млади момчета, се занимават с пчеларство.

Туризъм, гори и картофи се издържа братството на Рилския манастир, който е паметник на културата и е в листата на ЮНЕСКО.

В Бачковския манастир също сеят картофи, за да ремонтират покрива на главната черква и да обновят някои от стенописите. По думите на игумена архимандрит Симон пред Нова телевизия първата реколта тази година е над 30 тона. Втората също обещава да е добра. Търговци обаче, изкупуват продукцията на братята по 35 ст./ кг при положение, че килограм картофи се продават за 1 - 1,20 лева. За да компенсира ниската цена на картофите, манастирът разчита на продажбите от лютите чушки, сливите и прасковите. Игуменът пресмята, че от тях ще изкара над 30 000 лева, които ще отидат за основен ремонт на покрива на манастирския комплекс.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Ето кой е загиналият при инцидента с Кирил Петков
Д-р Миндов: Почва като обикновена вирусна инфекция
Борисов попита защо правителството на Кирил Петков не е сменило р...
Експолицаят Караджов, осъден на доживотен затвор се е барикадирал...
Лоши новини за любителите на лова у нас
Кирил Петков с първи коментар след катастрофата


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).