Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Манията по здравословното хранене може да ни доведе сериозни проблеми
Автор: Екип Burgas24.bg 09:46 / 27.02.2023Коментари (2)402
©
Прекалената обсебеност от здравословно хранене и начин на живот могат да доведат до сериозни психози. За това алармират ендокринолози. Какво представлява орторексията и как воденето на прекалено здравословен живот може да ни навреди? 

"Хората вече са много ограмотени. Имат повишена осведоменост, но се отива и в другата крайност - прекалено обсебени от това колко калории да приемат, какви движения да правят. Вглеждат се в храните - колко мазнини има, колко сол. Това се превръща в поведенческа нарушеност. Обсебени са от това и пречи на техния нормален живот", коментира специалистът по ендокринология доц. Даниела Попова в "България сутрин".

Според нея не бива да забравяме, че храненето е удоволствие. "Не бива да се вторачваме само в храненето, то е и възприятие на сетивата", допълни специалистът.

Пред Bulgaria ON AIR доц. Попова обясни критериите за изчисляването на точните килограми. "Изчислява се индекс на телесната маса, който нормално е между 19 и 25. Теглото се разделя на ръста в метри на квадрат. Или още по-просто - от ръста си като извадим 100, горе-долу това трябва да бъдат килограмите. Това може да бъде ориентир. Всеки, който има въпрос към себе си и не приема своето тяло, следва да се срещне със специалист, за да се уточнят точните параметри и дали трябва да промени своето хранене", обясни гостът.

Все повече мъже посещават фитнес центровете, за да ваят своето тяло, подчерта доц. Попова, и обясни, че често става въпрос за т.нар. бигорексия.

"Свързана е с отклонения, вторачени са само в това да правят плочки. Прибягват до предимно белтъчно хранене, до прием на добавки. Често достигат до нарушение на здравето си. Имахме наскоро среща с такъв индивид, който беше убеден в правотата на своето хранете, а ние открихме, че той на ден изяжда по две-три яйца, по два-три килограма пилешко месо, взема добавки. Всъщност, той прави такива белтъчни удари върху своето тяло, които не подозира", каза доц. Попова и поясни, че в такива случаи най-често засегнати са черният дроб и бъбреците.

"Тази мания по много мускулеста маса също е неправилна. Това е отклонение в храненето. Младите бъдещи майки също се вглеждат повече в теглото по време на бременността. Страхуват се от напълняване и изпадат в т.нар. прегорексия - хранене по време на бременност, но със страх от напълняване. Могат да достигнат до вреда за здравето. Всяка майка може да наддаде 15 кг", коментира гостът и допълни, че анорексията също е нарушение, което продължава да го има в обществото.

"Увеличава се броят на тези хора и затова алармираме да държим правилната посока на хранене. Може би тук има значение училището и семейната среда. От ранно детство се дават знанията за правилното хранене. Всички състояния са трудно лечими и понеже са нарушения в поведението на храненето - често има нужда от психолог, психиатър", стана ясно от думите на доц. Попова.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 27.02.2023 г.
+1
 
 
хората са казали яж от всичко по0малко без да прекаляваш.
Aнонимен
на 27.02.2023 г.
+1
 
 
много е права. манията по здравословно хранене излиза извън релси. 9 .
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: