Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Маргарита Попова: Не може да има контрол върху главния прокурор по начин, по който някой си представя
Автор: Екип Burgas24.bg 15:59 / 29.05.2023Коментари (1)1000
©
"Конституционна реформа се прави в спокойна държава и при добри взаимоотношения между народните представители. При много по-висока степен на доверие, при яснота на проблемите, при яснота на това, от което имаме нужда. Сега всеки дърпа чергата към себе си". 

Това каза пред БНР Маргарита Попова, вицепрезидент на България в периода 2012-2017 г., министър на правосъдието в първото правителство на Бойко Борисов, сега университетски преподавател.

Според нея искането на ДПС за свикване на ВНС е било поставено "с акцент върху разпадането на държавността в момента":

"Казаха, че има пълен разпад на държавността и трябва да бъде свикано Велико народно събрание. ДПС не са от вчера в парламента и знаят много добре как това се случва. ВНС работи, докато бъде решен проблемът, за който е свикано, не може да решава други проблеми".

Попова одобри внесеното искане на главния прокурор Иван Гешев пред КС за ВСС:

"Нека КС да тълкува как трябва да разбираме норми, които са приети вчера (миналата седмица - б.р.) в Закона за съдебната власт и в НПК, защото, освен тези разпоредби, върху които колегите ми в прокуратурата са съсредоточили вниманието си, има и други, които будят тревога и у мен се е създало становището, че трябва на всяка цена да бъде питан КС дали са в хармония някои от разпоредбите в новия НПК с Основния закон в държавата. Мисля, че има спорни моменти".

По думите ѝ "не може да има контрол върху главния прокурор по начин, по който някой си представя":

"В една демократична държава има разделение на властите и това трябва да се уважава. Главният прокурор, както и всички други магистрати, трябва да може да бъде разследван, ако извърши престъпление. Това е правилното отношение към съдебната власт, а не за контрол. Кой ще контролира главния прокурор? Нали си имаме специален орган за това - ВСС".   

Тя изрази очакване да бъде попитан КС за разпоредбите, касаещи статута на т.нар. специален прокурор, който да разследва главния прокурор.

Според Попова президентът Румен Радев няма да наложи вето на промените в НПК и ЗСВ.  

Маргарита Попова коментира и шансовете за съставяне на редовно правителство, като подчерта, че винаги има шанс, но според нея трябва да се отиде на нови предсрочни избори.

"След получаването на втория проучвателен мандат днес може да се започне отново, казано метафорично. Ако "Демократична България" излезе по-напред и започнат едни по-разумни, уважителни разговори и преговори между ГЕРБ-СДС и ДБ, може би ще се стигне до правителство, от което всички имаме нужда. Но в тази ситуация не знам кое ще е по-малката злина - дали нетрайно правителство със скандали всеки ден, с неразбирателство и изчерпано доверие, или законовата процедура - избори. Това е законовата процедура и по-добре да следваме нея, защото тя винаги е по-малката злина". 

По думите ѝ "най-вероятно някой има има интерес от това" политическата обстановка в страната да е нестабилна и да не може да бъде съставено редовно правителство, но подчерта, че не вярва това да е заради някакъв заговор.



Още по темата: общо новини по темата: 324
26.01.2024 »
10.08.2023 »
20.07.2023 »
14.07.2023 »
12.07.2023 »
05.07.2023 »
предишна страница [ 1/54 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 29.05.2023 г.
0
 
 
Уважаема Госпожо Попова, аз не съм юрист, затова моля, отговорете ми на следния въпрос:Вярно е, че според чл. 162 от Конституцията на РБ, ВНС решава само въпросите, за които е свикано. Но това е според Конституцията, а ВНС е Органът, който приема и променя тази Конституция. Та, ако ВНС се свика заради Съдебната реформа, но вместо това реши да промени въпросния чл. 162 от Конституцията, или направо да приеме нова Конституция, питам аз - кой ще го спре?!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: