Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Мариана Банчева: Прекалено много наказваме децата в училище, а не ги подкрепяме в усилията
Автор: ИА Фокус 10:15 / 24.04.2023Коментари (0)470
©
Успехът, който децата демонстрират на изпитите, всъщност е резултат не от това, което са научили в училище, дори не и от техните усилия, а от това, което някой друг им е помогнал да научат. Това каза Мариана Банчева – образователен експерт и бивш заместник-министър на образованието, в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“. 

По думите й големият залог, в който се превръщат изпитите след седми клас, е свързан единствено и само с проверката на това колко са научили децата. "До този момент не са създадени стандартизирани инструменти, с които да се мери качеството на обучението всяка година. Не могат да се сравнят резултатите на децата, които сега ще положат изпитите, с тези, които са ги положили преди една или две години. Самият оценъчен инструментариум не позволява да се направи това сравнение“, посочи Мариана Банчева.  

Това означава, че има проблем с меренето дори в рамките на първия модул, обясни експертът. А способността на детето да се съсредоточи и да изпълни качествено задачите за точно определено време по време на втория модул е огромна преса и е свързано преди всичко с психичната устойчивост на децата, а не само с количеството знания. Имаме един изпит, който мери знания, имаме една година, в която има изключително много нерви, претоварване и в същото време искаме да има психическа устойчивост, която почти никога не е обект на целенасочено развиване на децата“, коментира Банчева. 

Вторият ключов момент според нея е, че твърде малко са родителите, които имат доверие в своето дете и могат да му делегират правото то да избере училището, в което иска да учи. "Може би ако малко повече свалим натиска на родителите и децата ще бъдат малко по-спокойни за това как ще се представят. Този натиск започва още от четвърти клас, училищата манипулират родителите още от тогава“, посочи Мариана Банчева. 

По думите й постигането на автономност и саморегулация са ключови задачи в психичното развитие на всяко едно дете. Колкото по-дълго време родителите носят цялата отговорност за изборите, които прави детето, и за дисциплината, която то трябва да следва в процеса на учене, толкова по-късно то само ще започне да носи тази отговорност, подчерта тя. "Караме децата да следват едни процедури, едни правила, да се явяват и да се вписват в едни схеми почти през целия период на образованието им, а след това искаме да станат самостоятелни и креативни. Да си самостоятелен и креативен, да носиш отговорност, да си проактивен са неща, които се учат от ранна детска възраст. Колкото по-рано позволиш на детето да преживее някакви провали, толкова по-рано то ще може да се изгради и да си даде представа това ли искам, какво трябва да направя, за да постигна това нещо, което искам“, посъветва експертът.   

Детето е склонно да проявява усилия към нещата, които са му интересни, допълни тя. 

"Прекалено много наказваме децата в училище, сравнявайки ги с някакви еталони, а не ги подкрепяме да полагат усилия, за да бъдат конкурентни на самите себе си. Ние залагаме на конкуренция между децата и между училищата, а не между това самото дете да се развива“, каза още Банчева.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Закупуване на самолети F-16
Бюджет 2024
План за възстановяване и устойчивост на България
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: