Мария Габриел: Да се възползваме от потенциала на жените като инвестиция в бъдещето

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
14:30 / 03.12.2015
643
Директивата относно жените в управителните съвети на дружествата, по която зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата Мария Габриел е съдокладчик и преговарящ от името на Групата на ЕНП, беше обект на пореден пленарен дебат. 

Г-жа Габриел и други четирима евродепутати отправиха въпрос до Европейската комисия с искане за яснота какво е актуалното положение в Съвета относно предложението за директива, какви са причините държавите-членки да не намират обща позиция и какво прави люксембургското председателство, за да насърчи бързото приемане на такава позиция.

"Европейският парламент отдавна даде своето одобрение за директивата. Вече две години обаче тя е блокирана в Съвета. Време е държавите-членки да запретнат ръкави и подпомогнат амбицията на ЕС за по-добри резултати по отношение на равенството между половете. Нека се възползваме от потенциала на жените, защото това е инвестиция в бъдещето", заяви в изказването си в пленарна зала Мария Габриел.

Тя изтъкна аргументите в полза на приемането предложението за директива. От публикуването на предложението през ноември 2012 г. до момента, делът на жените сред членовете в управителните бордове се е увеличил от 15,8% до над 20%. Това показва, че има ефект от законодателния натиск. Мария Габриел подчерта и други факти от проучванията, според които по-голямото участие на жените в корпоративните бордове благоприятства постигането на по-добри икономически резултати, както и по-доброто управление на дружествата като цяло

"Директивата предоставя широко поле на действие и допълнителна гъвкавост на държавите-членки. Две години след представянето на предложението и одобрението на Европейския парламент е време държавите-членки да поемат ангажимент и предприемат последователни действия за постигане на реални резултати от единственото текущо законодателно досие на ЕС за равенство между половете", заключи зам.-председателят на Групата на ЕНП и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП Мария Габриел.

На 7 декември се очаква позицията на Съвета.

 


Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Вижте първи кадри на колата-убиец от Варна
Песен на Българското училище "Иван Вазов" в Париж се цели в рекор...
Галя Кондева за частната детска болница: Спрямо мен не е упражняв...
След тежкия инцидент във Варна: Пробите за алкохол и наркотици на...
Кандидатите от ГЕРБ-СДС в Кочериново: За нас е важно всяко едно н...
Енергийният министър: Няма да има съществено поскъпване на цената...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).