Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Мария Габриел: Правителство между първите две политически сили има възможност да стъпи на здрава основа
©
"Водихме разговори с ПП-ДБ, ДПС, БСП и ИТН и смятам, че показахме, че с диалог, отговорност и принципи има възможност, изискваща усилия, но и яснота и твърдост в устояване на позицията България да има правителство. С БСП не се получи. Очевидно имаме повече различия, а не сближаване. Радвам се, че тези различия станаха ясни по време на разговорите, а не след това. Водейки преговорите се видя, че стабилно правителство между първите две политически сили има възможност да стъпи на здрава и принципна основа". Това каза Мария Габриел в изявление в Народното събрание, предаде репортер на "Фокус".

"ПП-ДБ ще предложи правителство, което може да реализира конституционна реформа с широка парламентарна и обществена подкрепа, да изпълни всички изисквания, свързани с пълноправното членство на страната в ЕС, включително Шенген и Еврозоната, да реализира цялостна съдебна реформа. Като гаранция, че това правителство ще работи поне 18 месеца с подкрепата на първата политическа сила в парламента. В първите 9 месеца предложението е министър-председател да е Николай Денков, а вицепремиер и министър на външните работи да е Мария Габриел. За следващите 9 месеца премиер да е Мария Габриел, а Денков да поеме функциите на вицепремиер", уточни акад. Николай Денков.

"Правителството с втори мандат се ангажира да реализира конституционна реформа за промени в структурата на ВСС и прокуратурата. Да внесе в срок редовен бюджет с до 3% дефицит при запазване на социалните плащания и без увеличение на данъците, да изпълни законодателната програма и да спази приоритетите за приемане в Шенген и Еврозоната. Да промени Изборния кодекс, така че да се върне машинният вот, както и да се промени състава на ЦИК, така че да се гарантира честността на вота на българските граждани", изтъкна той.

По думите му, ако по някаква причина изпълнението на управленската и законодателната програма тръгне накриво, Денков ще си подаде оставката.

Ето и целият текст на декларацията за национално-отговорно управление: 

Отчитайки, че България има нужда от стабилно правителство,

за да излезе от настоящата политическа криза;

за да отключи потенциала си за ускорено икономическо и социално развитие;

за да реализира конституционна реформа с широка парламентарна и обществена подкрепа;

за да изпълни всички изисквания, свързани с пълноправното и активно членство на страната в Европейския съюз, включително Шенген и еврозоната,

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС в 49-ото Народно събрание ще подкрепя правителство, сформирано спазвайки следните принципи:

1. Вторият мандат ще бъде национален и ще се използва за излъчване на стабилно правителство, около което да се формира конституционно мнозинство.

2. Министър-председател за първия период от 9 месеца ще бъде акад. Николай Денков, а Мария Габриел – заместник министър-председател и министър на външните работи, а за втория период от 9 месеца министър-председател ще бъде Мария Габриел, а акад. Николай Денков – заместник министър-председател.

3. Позициите на министър-председател и заместник министър-председател ще се изпълняват на ротационен принцип за последователни периоди от по 9 месеца. В края на всеки от тези периоди, министър-председателят ще подава оставка, двете парламентарни групи ще я гласуват и ще подкрепят за следващ министър-председател номинацията на другата парламентарна група, а досегашният министър-председател ще става заместник министър-председател.

4. Правителството ще изпълнява съгласуваните законодателна и управленска програми.

5. Ще се подготвят и приемат промени в Конституцията на Република България в диалог с всички парламентарни групи, включително промени в структурата на прокуратурата и ВСС.

6. Ще бъде създаден механизъм за предварително съгласуване между парламентарните групи на номинациите за регулаторните органи, избирани от парламента, с оглед гарантиране на най-добрия подбор на личности с високи професионални и морални качества.

7. Законодателната и управленската програма са приложени.



Още по темата: общо новини по темата: 891
21.06.2023 »
10.06.2023 »
10.06.2023 »
08.06.2023 »
07.06.2023 »
07.06.2023 »
предишна страница [ 1/149 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Тази - КУХА ЛЕЙКА - ГАБРИЕЛ И ТЯ ОТИДЕ НА БУНИЩЕТО ХА ХА ХАААА.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: