Мария Габриел откри конференция на високо равнище, свързана с отбранителната индустрия

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
17:39 / 06.02.2024
407
Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел откри конференция на високо равнище на тема "Нарастващи нужди от подкрепа на отбранителната индустрия и възможности за иновации". Това казаха за "Фокус" от пресцентъра на Външно.

С форума, организиран съвместно от Министерство на отбраната, Министерство на иновациите и растежа и Министерство на икономиката и индустрията, се слага началото на събитията по отбелязването на 20-та годишнина от приемането на България в НАТО.

Мария Габриел благодари на министъра на отбраната Тодор Тагарев и на министъра на иновациите Милена Стойчева за посланията, отправени по време на конференцията и очертаването на ролята на България по темата чрез конкретни действия.

"Иновациите имат важна роля в осигуряването на защитата на гражданите. Външнополитическите рискове се увеличават, също както риска от военни конфликти. Увеличава се и необходимостта от иновативни решения в областта на отбраната. Европа е направила много за укрепване капацитета на отбранителната индустрия, но има нужда от цялостен подход и консолидиране на дейностите“, заяви Мария Габриел.

Вицепремиерът подчерта ангажимента на България да допринесе за общите усилия на партньорите и съюзниците в ЕС и НАТО, насочени към укрепване на отбранителното сътрудничество и растежа на отбранителната индустрия чрез използване на потенциала на иновациите. Мария Габриел наблегна и на постигнатия от ЕС безпрецедентен напредък в сътрудничеството в отбранителната индустрия чрез разработването на ASAP (Регламент относно подкрепата за производство на боеприпаси) и EDIRPA (Акт за укрепване на европейската отбранителна промишленост чрез съвместни обществени поръчки). Разработва се и нова Стратегия за европейската отбранителна индустрия, която предвижда да консолидира всички дейности в рамките на ЕС по линия на сигурността и отбраната.

Обсъдени бяха също така дезинформацията и фалшивите новини, които вече се генерират чрез изкуствен интелект, атаките в киберпространството, кражбата на данни и поставянето на цели системи под риск от срив заради зловредни влияния чрез технологичните инструменти.

"Живеем в свят, в който процесите протичат с висока скорост. България може да допринесе много за това да бъде засилена координацията между отделните инициативи на ЕС и НАТО. Добрите практики и тясното сътрудничество между всички ангажирани общности трябва да се насърчават и да бъдат водещ приоритет. Това е много силно послание, което днешната конференция ясно отправя. Споделяйки добри практики, очертавайки силните страни, давайки решения как слабите страни да бъдат превърнати в силни, можем заедно да дадем адекватен отговор на предизвикателствата“, открои Мария Габриел.

Виж коментарите (0)

Още по темата (1290):
29.04.2024 НСО с позиция срещу Денков: Охраната не му била отнемана, имал осигурен транспорт
09.04.2024 Делян Добрев направи тежка равносметка на кабинета "Денков": Искат още. Не просто искат - тръшкат се за още!
08.04.2024 Николай Денков пред посланици: Корупцията в България е свързана с Русия
05.04.2024 Петков: Борисов и Пеевски изнагляха - да сложиш Калин Стоянов за министър означава да се взриви демократичната общност
05.04.2024 Извънредно: Живко Коцев оттегля оставката си!
05.04.2024 Последен парламентарен контрол за министрите от кабинета "Денков"
Още новини от Национални новини:
Кривошиева за паметника на Ламбо: Колко време мислите, че той е п...
Експерт по образованието за изпитите след 7 клас: Леко гневен и с...
Николай Марков: Левски е произведен национален герой, възрожденци...
25 години от най-великия концерт, правен някога България
Главчев: България е готова да дари енергийно оборудване на стойно...
Земетресение разтресе част на България


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).