Масови проверки по магазините преди празниците

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
13:37 / 01.12.2014
1096
Масови проверки за опасни стоки започват по магазините преди празниците. Дежурни екипи на Агенцията по безопасност на храните ще следят за качеството на стоките, срока на годност на продуктите, както и за хигиената в заведенията за обществено хранене. Проверките ще продължат през целия месец и ще се случват както в работните, така и в празничните дни.

"Има редица случаи на забелязани нарушения, които се дължат на лоша хигиена или лоша система за самоконтрол при самите производители. За нас вече е почти ежедневие да получаваме такива сигнали - за баничка с камък или пирон", коментира пред Нова тв Пламен Моллов, изпълнителен директор на БАБХ, цитиран от Дарик.

Нови етикети на храните, съобразени с европейските изисквания, ще бъдат въведени от 13 декември. Те ще трябва да отразяват с достатъчно едър шрифт цялата информация за продукта, неговите съставки и срока му на годност.

Комисията за защита на потребителите, съвместно с Министерството на икономиката и Комисията за метрологичен надзор също започнаха проверки в големите вериги и по-малките магазини за наличието на опасни детски стоки.

"За опасни се считат всички стоки, които не отговарят на утвърдените параметри за сертифициране. В това число влизат дори стоките, върху които не са изписани указания за употреба и безопасност. При всички 602 проверки, които бяха извършени до края на месец октомври тази година, бяха установени няколко проблемни продукти. Става дума за акрилни бои, водещи до алергични инфекции", поясни заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева.


Виж коментарите (0)

Още по темата (109):
21.01.2015 Бургас получи наградата си за най-красива коледна украса
16.01.2015 Отмъкнаха трона на Дядо Коледа в Бургас
05.01.2015 Консумирахме повече ток по празниците в сравнение с миналогодишните
05.01.2015 Майката-беглец била шизофреничка, не знае кой е бащата на Иванка
04.01.2015 Майката беглец се появи да си търси рожбата
04.01.2015 Празниците продължават, вижте, кои ще черпят за име следващите 7 дни
Още новини от Национални новини:
Съвет: Търсете жилище за ремонт, а не такова, в което да се нанес...
Българка е приета в колежа, където са учили Илон Мъск и Доналд Тр...
Картата за утре свети в зелено
Автомобил изгоря в аварийната лента на АМ "Тракия"
МО: България няма да участва по никакъв начин с военни на територ...
Мнение от НОИ: Пенсиите се използват като залог в предизборната к...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).