Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Масово работодателите не посочват в обявите за работа какво е заплащането
Автор: Екип Burgas24.bg 12:31 / 06.06.2022Коментари (4)597
©
Студентите в чужбина посочват масово, че не могат да преценят дали очакванията им за заплащане са покрити от българските работодатели. Това показва двупосочно проучване на nPloy, Bulgaria Wants You, ДНК и ИАНМСП  - Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.

В двата анализа се проследява поведението на българските работодатели спрямо привличането на таланти, както и поведението на български студенти, които се обучават в България, но и тези, които учат в чужбина, заедно с мотивите за техния избор и нагласите им към кариерно развитие в България.

"Това ни довежда до извода, че би било добре и за двете страни заплащането или поне диапазона на заплащането да бъде комуникирано ясно в обявите за работа и стаж, още преди регулацията на ЕС да влезе в сила“ – коментират от платформите за търсене на работа и кариерно развитие.

От анализа става ясно, че 89% от работодателите изпитват затруднения при подбора на кадри. Най-големите предизвикателства пред тях са липсата на квалифициран персонал в конкретни райони на страната, както и липса на технически умения и квалификация.

В същото време 56% от анкетираните български студенти в чужбина заявяват, че в България липсват възможности за работа и кариерен растеж (63%), което посочват за основна причина да не искат да се върнат в родината след завършване на своето образование.

1/3 от фирмите признават, че полагат целенасочени усилия да привлекат специалисти, учили или работили в чужбина, като делът на компаниите, които оперират само на българския пазар, спада до по-малко от 1/4. Все пак работодателите, които инвестират в осъществяването на Employer Branding стратегия, полагат повече от средното ниво усилия (40%), за да привлекат таланти от чужбина.

Само 1/3 от бизнеса отбелязва, че имат позиции, за които образованието в чужбина е предимство. Макар и с неголяма разлика, ИТ секторът е над средното ниво, като 38% посочват, че завършеното образование в чужбина е с предимство за някои позиции. Големината на компанията (по брой наети) не оказва съществено влияние що се отнася до търсене на служители, завършили в чужбина.

Изключение по-скоро правят най-малките компании с до 9 наети лица, където само 1 от 5 компании отговаря положително на този въпрос. Фирмите, посочили, че имат такива позиции, отбелязват най-често повече от една причина за това. 

Най-важната характеристика според анкетираните компании е служителите да са стажували / работили в съответния сектор в България - средно 59% отбелязват това като по-скоро важно. Интересно е обаче, че по-големите компании (250+ служители) отбелязват, че тази характеристика е с по-малка важност - 44%, което може да бъде обяснено и с факта, че повече от 2/3 от най-големите компании предлагат стажантски програми.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Умишлено не Посочват Защото никой няма да Кандидатства за 800лв
Aнонимен
на 06.06.2022 г.
0
 
 
Липсата на работници в България се дължи на ниското заплащане. Затова много хора търсят работа в чужбина. Само че работодателите им е по9изгодно да се оплакват, че нямат хора, вместо да направят така, че да има хора.
0
 
 
В чужбина работиш, ако плащат добре. В България работиш. Ако плащат - добре :)
0
 
 
В България може и да работиш без да ти платят или да те мотат с месеци за да си получиш изработеното,такива заглавия никого няма да учудят,това са нормални неща за тази територия
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: