Медицинска сестра: Няма кой да работи, работата е много, а заплащането - малко

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
21:33 / 22.03.2022
704
До 5 години у нас могат да бъдат закрити или преструктурирани десетки лечебни заведения. Причината е във все по-големият недостиг на лекари и медицински сестри. Това показва последният анализ на "Индекс на болниците". 

Над 70% от анкетираните лечебни заведения заявяват, че страдат от недостиг на лекари. На първо място по дефицит в страната са специалистите по анестезиология и интензивни грижи. Сериозен глад има и за хирурзи, педиатри и кардиолози. 

Още по-голям е проблемът с липсата на медицински сестри. Недостиг на тези кадри заявяват близо 90% от болниците. A повече от половината от лечебните заведения признават, че на една сестра се падат над 7 пациенти, които да обслужва.

Като водещи причини за липсата на медицински персонал се посочват лошите условия на труд и заплащането. Недостатъчното производство на кадри в университетите, а също и липсата на възможности за кариерно развитие и специализация. 

На 78 г. Таня Йозова е една от най-възрастните медицински сестри у нас. Работи в болницата в Поморие повече от 50 години. Налага й се да се грижи сама за болните в две отделения. 

“Просто няма кой да работи. Работата е много, заплащането ни е много малко и младите бягат навън за по-добър живот", казва медицинската сестра пред Нова телевизия.

Всяка трета медицинска сестра у нас е пенсионерка, показват данните на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи. И предлагат  стартовата заплата в сектора да е поне три минимални. 

“Сума, която ние смятаме, че трябва да получи всеки специалист по здравни грижи, взимайки диплома, за да има мотивация да остане в България. И младите хора, знаейки, че ще започнат със заплата, която е над средната за страната, да имат мотивация да учат това", казва Милка Василева, председател на УС на БАПЗГ.

Не само медицински сестри, но и лекари се намират все по-трудно, казва директорът на болницата в Сандански. Лечебното заведение е едно от тези пред риск да се самозакрият, заради остра нужда от кадри във всички отделения. 

“Едва ли повече от 3-4 години може да се поддържа такова ниво на дейност и да се обслужват толкова пациенти с хората, които ще останат на работа. За съжаление много малко млади хора, които завършат обучението си в медицински университет, се връщат в провинцията на работа", казва д-р Илия Тонев, управител на МБАЛ Югозападна болница.

Здравното министерство вече обсъжда допълнителни стимули за работа в малки населени места.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Специалистът по право Димитър Стоянов: "Аз съм Кирил Петков и не ...
Вижте всички оценени професионалисти в Бургас - Сигурно сте чули ...
Може ли резултатът за коклюш да се окаже фалшив?
Ето кога коклюшът може да бъде коварен
Изтеглиха номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съ...
Главчев: Имам доверие към всички министри в моя кабинет


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).